obal alba

Morytáty a romance

Živo a Ivo Cicvárek

Indies Scope / 2022
Žánry: folk, folkrock
2664599
CD 314 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 149 Kč
LP 499 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 199 Kč
WAVnekomprimovaný formát, MP3 přibaleny zdarma 249 Kč

O ALBU

ŽIVO je nové jméno prověřené folkrockové kapely a její nové album nese název Morytáty a romance. Formace kolem písničkáře Ivo Cicvárka, kapela Velký svět (nominovaná na Anděla za první stejnojmenné album), zkracuje název a proměňuje se na ŽIVO. A hned nabízí nahrávku s náladou, jako když se nad ránem u hořící pneumatiky potká starý tramp s folkařem a hiphoperem, pustí si na otlučeném magneťáku rockovou klasiku a ryvolovky a zalomí palec, až praskne kost. Na albu hostovalo patnáct dalších muzikantů a zpěváků jako jsou Robert Křesťan, Norbi Kovács, Markéta Tulisová, Lada Šimíčková či Pavel Čadek.  

 

Dá se sloučit nálada starých táborákových odrhovaček s baladickou poezií i hudbou, která využívá našlapanou rytmiku, elektronické zvuky i barvu akustických nástrojů? Během jara a léta 2022 vznikla deska temná a zároveň zábavná jako opuštěný tunel, kde někdo ukradl pražce a místo nich položil hrábě. Ale každý správný tunel končí světlem, i když se může zdát, že to je jen blikající displej téměř vybitého mobilu.

 

Morytáty a romance přinášejí 11 folkrockových příběhů, na jejichž pozadí tu a tam problesknou jiné hudební styly, které měl Ivo Cicvárek rád od dětství dodnes. Ačkoliv výsledný zvuk Morytátů je současný, pozorný posluchač může postřehnout disko náladu osmdesátých let, rockové sedmdesátky, ale i divadlo Semafor, dotek moravské baladiky - nikoliv však nápodobu lidovek! - i návrat až do 19. století k Nerudovi či francouzské poezii.

CD verze je navíc rozšířena o bonusovou píseň Do tváří, která vznikla korespondenčním nahráváním v době prvního covidového lockdownu.

 

Zvuk je primárně definován souhrou klavíru, kytar, samplů (Ivo Cicvárek), precizních bicích (Radim Grünwald), a baskytary (Jakub Lutner). Na desce hostuje řada dalších muzikantů: od zpěváků jako je Robert Křesťan a Darek Neumann ke zpěvačkám Markétě Tulisové, Veronice Bartošové a Ladě Šimíčkové. Brilantní kytarou přispěl Norbi Kovács a zvukem Hammondových varhan Jakub Zomer. Nechybí ani Pavel Čadek a jeho violoncello, cimbálem přispěl Michal Grombiřík, akordeonem Nikolaj Petruk. Celkově se na albu včetně CD bonusu podílelo 18 hudebníků!

 

Nahrávka vznikla pod dohledem Michala ŠindelářeJakuba Šimáněho (mix) ve špičkovém studiu Svárov a několika dalších studiích. O výsledný mastering se brilantně postaral Broněk Šmíd.

 

ŽIVO, Ivo Cicvárek a jeho parta opět dokazují, že český progresivní folk-rock může směle fúzovat s elektronikou a hledat nové výrazové možnosti. Ostatně i pro Iva tahle deska znamená úkrok stranou od klasické písničkářské osobní formy. Písně na Morytátech a romancích mají různé vypravěče, jsou výrazně epické, a osobní zkušenost, na kterou dříve Ivo jako autor sázel, je v mnohých písních schována až do druhého či třetího plánu. Seběhly se všechny příběhy tak, jak o nich ŽIVO zpívá a hraje? I kdyby ne, stát se takto mohly…

 

Ivo Cicvárek: „Léta jsem přemýšlel o vinylové dece, do které se otisknou klukovské noci u táboráků, pirátské písničky a staré krváky. Zároveň jsem ale nechtěl, aby se jednalo o trampskou dřevní nahrávku, víc mě zajímalo převést tenhle baladický pocit nejen do folk-rocku, ale třeba až do elektronického diska. A roky jsem měl strach pasovat se do role vypravěčů některých příběhů. Trochu jsem zestárl, a kde jsem cítil jiný hlas, pomohli mi hudební přátelé. Tak si tenhle úkrok do tmy užijte tak, jak jsme si ho při psaní, na zkouškách a ve studiu užili i my! Koneckonců, proč by to, co je černé, nemohlo být zároveň i zábavné.“

 

Vychází u Indies Scope, datum vydání 26. 10. 2022

 


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Folk | Folkrock

obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MC 79 Kč
MP3 149 Kč
LP 899 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
WAV+mp3 249 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Bran

An delienn
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×