obal alba

Padá

Ivo Cicvárek Velký svět

Vlastní náklad / 2020
Žánry: folk
IC003
CD 269 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč
WAVnekomprimovaný formát, MP3 přibaleny zdarma 199 Kč

O ALBU

…jen vypni autopilota na startu půlky života…

      Po sedmi letech od vydání úspěšného alba Velký svět nominovaného na cenu Anděl přichází písničkář Ivo Cicvárek s novým autorským albem PADÁ. V mezidobí od poslední sólové desky Ivo pochopitelně nezahálel: vyzkoušel si spolupráci s jazzovými muzikanty při nahrávání společného alba s Ladou Šimíčkovou: Soukromé písně, nebo psal texty a hudbu pro jiné interprety, např. Lucii Redlovou, Petra Bende či vokální Mošny.

     Nové zkušenosti a zážitky se otiskly do promyšleného pojetí desky PADÁ. Obsahuje 14 písní, které spojuje motiv nepřesných vzpomínek na minulost, „analogového“ dětství v kontrastu s „digitálními“ prožitky čtyřicátníků, kteří už zavadili o krizi středního věku! Přes určitý existenciální rozměr témat není vyznění desky PADÁ depresivní, ale v mnoha směrech kutilsky hravé. Ať už v harmonických strukturách, kdy Ivo v klíčových místech volí durové postupy a zakončení, v samotných textech, v nichž Ivo směřuje k pocitům naděje, i v samotných aranžích. Nahrávku v základu tvoří na kytary a klavír hrající Ivo, bubeník Radim Grünwald a violoncellista Pavel Čadek, který se na desce podílí i jako autor hudby některých písniček. Tito dva muzikanti v posledních letech Iva doprovázeli na živých vystoupeních. Ze staré sestavy Velkého světa se pak přidal basista Jakub Šimáně, který se ujal i režijního dohledu nad nahrávkou.

     Základy písní sejmula tato čtveřice živě, aby vynikla dynamika a emoce písní. Pak však následovala dlouhá postprodukční práce – Ivo daleko radikálněji než na svých předchozích albech vyznění písní pozměnil programováním elektronických ploch a přimícháváním živých či modulovaných reálných zvuků. Výsledek je rozkročen mezi moderním folkem a folkrockem a strukturami, které evokují soundtracky starých počítačových her, až po smyčcové plochy upomínající na riffy naostřených rockových kytar.

     Celé album pak zdobí přítomnost pečlivě vybraných hostů. S písničkářkou, zpěvačkou a výtvarnicí Martinou Trchovou nazpíval Ivo dva jemné baladické duety. Martina Trchová navíc stojí za mimořádnou výtvarnou podobou alba, kdy pro každou stránku bookletu namalovala originální obraz. Druhé hlasy na desce patří velmi často Markétě Tulisové – tento výběr je logický, neboť Markéta s Ivem zpívala v kapele Leporelo, objevila se i na předchozí nahrávce Velkého světa a navíc její výrazný hlas skvěle Iva barevně doplňuje.

     Ivo nechtěl, aby na desce chyběl i další z jeho starých spoluhráčů – hornista Václav Šmiřák, kterého si posluchači vychutnají hlavně v závěrečné skladbě celého alba. S trumpetistou Jiřím Kotačou zase Ivo spolupracoval na Soukromých písních, stejně tak s jazzovým kytaristou Vilémem Spilkou. A jelikož i drobné detaily pomáhají desce růst: hvízdavé sólo svěřil Ivo písničkáři Jiřímu Harnachovi a jedním, ale důležitým slovem se do desky otisknul i Slávek Janoušek, „guru“ Textové dílny, jejímž je Ivo členem. Textová dílna ostatně má zásluhu i na tom, že Ivo před tím, než šel do studia, podrobil veškeré texty přísné oponentuře a místa, která u kolegů neobstála, přepsal.

    Výsledek je mnohovrstevnatý, dynamický, vybízející posluchače ke kladení otázek, k objevování a vracení se k detailům i provázanosti písní.


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Folk

obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MC 79 Kč
MP3 149 Kč
LP 899 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
WAV+mp3 249 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Bran

An delienn
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×