obal alba

Vprostřed noci

Garcia a Malina Brothers

Vlastní náklad / 2022
Žánry: alternative, folk
ADN004
CD 332 Kč
LP 549 Kč

O ALBU

Zpěvačka Kateřina García (pravnučka Alfonse Muchy), bendžista a kytarista Luboš Malina (Druhá tráva), kytaristé Steve Walsh (Erasure, Viktor Krauss Band) a Martin Ledvina (Debbi, Aneta Langerová), baskytarista Tomáš Liška (Druhá tráva) a bubeník Kamil Slezák (Dan Bárta). To je nové výjimečné seskupení na české hudební scéně. Přední instrumentalisté se sešli v projektu Luboše Maliny a Kateřiny García nazvaném Vprostřed noci. Repertoárem, ve kterém se snoubí písničkářství s alternativními plochami kapel Radiohead či Sigur Rós, se táhne společná silná linka českých textů, které pro projekt napsala básnířka Věra Provazníková. Nové album Vprostřed noci vznikalo dlouhých deset let, je ale společným dílem umělců, kteří na sebe slyší a spolupracují mnohem déle. Protagonisté Kateřina García a Luboš Malina zatoužili vytvořit něco jiného, než čemu se obvykle věnují, a to se jim podařilo.

Jméno Věry Provazníkové je v projektu Vprostřed noci zásadní, protože je nejen téměř všudypřítomné v textové složce, ale dalo celkovému ladění alba základní impuls. Přestože se většinou své tvorby zaměřovala na dětského čtenáře (a jako autorka rozhlasových a televizních pohádek posluchače), „dospělé básně“ Věry Provazníkové jsou dosti potemnělé. „Její poezie je intimní zpovědí, vypovídající o bolestných stavech zklamání a osudových životních zlomech, a nebylo pro nás vždy snadné s takovým textem pracovat,“ vysvětluje Kateřina García v bookletu jeden z důvodů, proč se práce na projektu tak prodlužovala.

V projektu Vprostřed noci je zajímavě provázáno víc věcí, než by se na první pohled mohlo zdát. Například výtvarná stránka s textovou. Booklet alba je vyzdoben grafikami Luboše Maliny vytvořenými metodou suché jehly. „Asi před deseti lety jsem se začal věnovat grafice, a to pod vlivem tvorby Bohuslava Reynka. Díky němu jsem se dostal k Věře Provazníkové, na niž mě jako na ženu, která se s Reynkem osobně dobře znala, upozornila jedna naše společná známá. Já se s ní zkontaktoval, navštívil ji, Věra mi ukázala nějaké svoje texty, začali jsme se stýkat. V jednom období napsala řadu textů, které nazvala Písně lítostné. Devět z nich jsme zhudebnili a k nim přidali ještě jednu báseň Bohuslava Reynka,“ řekl Luboš Malina loni v rozhovoru pro kulturní magazín UNI.

Toto album vznikalo dlouhých deset let. Přátelství s básnířkou a autorkou textů Věrou Provazníkovou bylo pro nás nejen zavazující, ale i důvodem k neustálým pochybnostem. Její poezie je intimní zpovědí, vypovídající o bolestných stavech zklamání a osudových životních zlomech, a nebylo pro nás vždy snadné s takovým textem pracovat. Několikrát jsme tento hudební projekt odložili, abychom se k němu s novými nápady opět vraceli. Během této doby jednotlivé skladby doznaly značných proměn, nejen co se týče hudebního pojetí, ale i v našem přístupu k jednotlivým textům. Konečnou podobu tomuto projektu vtiskl vynikající americký hudebník a producent Steve Walsh, jehož nápady a tvůrčí energie byly pro nás zásadním impulzem k dokončení alba. Od prvních zkoušek, nápadů a záznamů až k nahrávce, kterou držíte v ruce, uběhlo deset let uvážené práce na hudbě i aranžích. Deset let hledání cesty k básnickým textům, která byla zároveň i cestou k českému jazyku, k vlastním kořenům, do nitra vlastní duše. 

Desatero písní, které na tomto albu najdete, tvoří ucelený cyklus deseti výpovědí o lásce, o kráse, která nás obklopuje, o vztahu mezi hudbou a slovem. O tom, co dává lidskému životu smysl.Kateřina Garcia 12/2020


Písně:

Co člověk pod sluncem / What More Is There, Under the Sun…?

Stesk Longing Měsíci, měsíčku / Moon, O Moon

Podzimní motýli / Autumn Butterflies

Pohádka / Fairytale

Temné ticho před bouří / Deep Silence Before the Storm

Někdy je lepší, má poušti / Sometimes I’d Rather, O Desert

Zas už se svého ticha ptáš / And Now You Ask Your Silence Again

Nad krajinou milostnou / Above a Lovestruck Landscape

Ani labuť ani Luna / Neither Swan, Nor Moon


Kateřina García - zpěv, shruti box (1)

Luboš Malina -  akustická kytara (2, 4, 5, 6, 8, 9, 10), barytonové banjo (7), kaval (1), klarinet (3), mandolína (9), zpěv

Steve Walsh - elektrická kytara (2, 4, 6, 8, 9), akustická kytara (2, 3, 4)

Jakub Vejnar - baskytara

Kamil Slezák - bicí, perkuse


hosté:

Pepa Malina - housle (4)

Tomáš Liška - kontrabas (7)

Viliam Béréš - aranž / programování (3)


Produkce: Steve Walsh

nahráno v letech 2013 – 2019 ve studiu Faust, Praha a BUTTER Music + Sound, Praha

asistent: Derek Saxenmeyer

zvuk, mix: Steve Walsh

mastering: Ken Rich, Grand Street Recording Brooklyn, NY

fotografie © Dušan Tománek, 2020

suchá jehla © Luboš Malina, 2021

design obalu © Martin Dušek, 2021

originální strojopis: Věra Provazníková


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Alternative | Folk

obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MC 79 Kč
MP3 149 Kč
LP 899 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
WAV+mp3 249 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Bran

An delienn
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×