obal alba

Děláme co můžem (LP)

E!E

PHR Records / 2024
Žánry: punk
PH292
LP 579 Kč

O ALBU

Psal se rok 1998 a příbramští E!E byli na svém vrcholu. Po překonání pragocentrických bariér se vyhoupli na výsluní tuzemské punkové scény. Jejich koncerty praskaly ve švech a návštěvníci si z plna hrdla užívali přímočarou garážovou hudbu opatřenou velkou porcí humorné nadsázky. Vrcholem tohoto období bylo předskakování punkovým legendám Sex Pistols před vyprodanou pražskou sportovní halou. Zdálo se, že i když alkohol dělá z lidí ee, příbramské už v jejich vzletu nemůže nic zastavit. Opak byl ale pravdou. Pře s managementem, úbytek energie a dopředu deklarovaný odchod zpěváka Bořka Řehoře postavily kapelu před existencionální problémy. Mnozí čekali, že vše směřuje k pozvolnému zániku, kapela se ale naopak rozeběhla střemhlav proti zdi. Výsledkem bylo čtvrté řadové album Děláme co můžem vydané ve čtyřčlenné sestavě.
Kapela dokázala to, co mnozí považují za triviální, přitom se to málokomu povede. Album pokračuje v po léta budovaných zajetých kolejích, přesto je v rámci produkce kapely jiné a inovativní. Zpěvu se ujal zakládající člen, kytarista Petr Bakalerov, a dle zmínek členů skupiny panovala při nahrávání desky uvolněná atmosféra. Všichni ze sebe nakonec vydali to nejlepší. To, že v rámci interních vztahů šlo spíše jen o jakousi dočasnou únavu materiálu, než o nějaké drsné vnitřní třenice, potvrzuje i Bořek Řehoř, který celému nahrávání přihlížel a v jenom rozhovoru to okomentoval takto: „Celý jsem to točil s klukama, jen jsem byl napevno rozhodnutej skončit. Tak jsem to nechal odzpívat Bakču. Ať si zvyká…“ Mimochodem jak již z historie víme, tohle je jediné album E!E, bez pro ně tak typického frontmana. Bořek se po několikaleté pauze do kapely opět vrátil. Onu zmíněnou nonšalantní pohodu ve studiu dokládají i občasné hudební výlety směrem k reggae a ska, nebo povedená cover verze písně O králi, původně z dílny Karla Kryla. A navrch samozřejmě několik ryze punkových vypalovaček o obyčejném životě, ženách a alkoholu, které se drží v koncertním repertoáru kapely dodnes.
Kdysi si E!E vydávali své nahrávky sami na cédéčkách, ale v současnosti se jich fanoušci mohou díky precizní práci labelu PHR dočkat i na klasických gramofonových deskách. A to jak těch starších, tak i aktuální řadovky Poslední mE!Enu. Kapela E!E se na klubových i festivalových prknech pohybuje již přes pětatřicet let, což není na partu kluků, která kdysi vznikla z řad pracujícího lidu okolo podniku ZTR RD Příbram, co spolu chodili popíjet do hospody k Pelikánům, vůbec špatné. Na koncertech, kde je jejich největší síla, přitom v současnosti
narazíte hned na několik generací posluchačů a všichni si společně notují léty prověřené hitovky, které v nadsázce vlastně jen dokládají název aktuálně vydávané reedice Děláme co můžem.

Písně:
01. O lásce
02. O Praze
03. Opepři to
04. O ženách
05. O varování ministra zdravotnictví
06. O králi
07. Ovšem
08. Oudech
09. O sluníčku
10. O práci
11. O životě
12. O Číhalovi
13. E!Estrálka I+II

Rok vydání: 2024


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Punk

obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Michael´s Uncle

Return of Dark Psychedelia
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Poletíme?

Skupina dobře vypadajících mužů
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Poletíme?

Jednoduché písničky o složitém životě
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
LP 499 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Už Jsme Doma

Pohádky ze Zapotřebí
Dostupné varianty
MP3 129 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×