obal alba

Motyle

Tara Fuki

Indies Scope / 2020
Žánry: acoustic, alternative, folk
2664547
CD 299 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
LP 499 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč
WAVnekomprimovaný formát, MP3 přibaleny zdarma 199 Kč

O ALBU


Nyní i vinylová verze na LP!!

Tara Fuki, jejich šesté album vyšlo na oslavy dvacátého výročí kapely. Na starších nahrávkách křehké písně Andrey Konstankiewicz a Doroty Barové znějí v polštině, ale titulní skladba nového alba překvapí fanoušky díky českému textu Tomáše Tajchnera. Album je opět převážně v polštině, ale tentokrát se na něm objevily tři česky otextované písně. Motyle se nahrávali ve studiu Cyberbaobab pod dohledem Miroslava Chyšky a Jana Jakobce. Obal je složený z obrázků Marcela Bárty. Album se vloni objevilo v žebříčku Transglobal World Music Chart (TWMC), ale největší ohlasy zaznamenalo v žebříčku WMCE, který od května 1991 každý měsíc sestavují přední rozhlasoví hudební publicisté z celé Evropy. V minulosti zde bodovalo několik českých interpretů, například Gipsy.cz, Dva, BraAgas, nebo Tomáš Kočko. Když se však v únoru 2021 dostaly Tara Fuki až na 2. místo, byl to zatím největší úspěch české hudby v tomto žebříčku, to se pak promítlo i do žebříčku výročního celoročního, kde album obsadilo celkově 10. místo. A to si myslím zaslouží i vinylovou verzi alba.

Dvacet let Andrea a Dorota společně cestují, hrají, hledají a objevují stále nová úžasná zákoutí života, která otiskují do nových písní. Každé nové album violoncellového dua Tara Fuki je vzácnost a novinka s názvem Motyle vychází po šesti letech od posledního řadového alba Winna. Tara Fuki i nyní zůstávají ve své tvorbě poetické a jejich skladby znějí křehce a přesto s nebývalou vnitřní silou. Z deseti skladeb Andrey Konstankiewicz a Doroty Barové na novém albu Motyle jsou tři zpívané v češtině.

 

První skladba a videoklip, který Tara Fuki zveřejnily, byla píseň Kdyby. Ta, k překvapení řady fanoušků, byla v češtině. Andrea ale přiznává, že i nadále polština zůstane hlavním jazykem jejich skladeb:  České texty jsou v naší tvorbě vždycky spíše výjimkou, protože polština nám svou zvukovou měkkostí přece jen dává větší křídla. Nicméně nějak se to sešlo a na téhle desce budou české hned tři.“ Kromě Kdyby, která celé album otevírá, jsou to dvě závěrečné skladby, Dlouhý pád a trochu netradiční závěrečná Samoty. Neobvyklé je i přizvání bubeníka k nahrávání. V řadě písní hostuje Miloš Dvořáček: „Pozvání Miloše jako hosta na desku byla jasná a jediná volba. Má veliký talent do hudby citlivě vplout a ve studiu s ním byla radost spolupracovat.“

Oslavy dvaceti let Tara Fuki připravovaly dlouhou dobu a nahrávka Motyle je jedním z dílků těchto oslav. Další části v podobě koncertů ale musí počkat, vše nabralo totiž rozdílnou podobu a i časový harmonogram. „Ochranná opatření a fakt, že žijeme každá v jiném státě, nám vznik desky zkomplikovaly, mělo se nahrávat v březnu a křtít v listopadu. Můžeme být rády, že se nám ji nakonec podařilo nahrát v červenci a křty jsou prozatím přesunuty na jaro 2021“, říká Andrea Konstankiewicz, ale ihned dodává, že nic to nemění na společné radosti z dvacetiletého výročí. „Jsme moc rády, že tahle deska je i symbolickým završením naší 20leté spolupráce. Je to kus života, který je spojen s hudbou Tara Fuki, s hledáním výrazu, sdílením, cestováním i objevováním nového.“

Album nese název podle skladby Motyle, kterou mohli návštěvníci koncertů tohoto dua už slyšet před pár lety. „Píseň Motyle vznikla jako první z nového repertoáru, který jsme nyní nahrály. Má krásný polský poetický text: Otevři dveře na chvíli, v oknech spí motýli, slunce ví, že se nechceš schovávat…, který se otiskuje do textů na celé desce.“ A to byl ten důvod, pro který se skladba stala titulní písní celého alba.


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Acoustic | Alternative | Folk

obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MC 79 Kč
MP3 149 Kč
LP 899 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
WAV+mp3 249 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Bran

An delienn
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč

BONUSY



    O NÁKUPU
    © Indies Scope

    IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
    ×