obal alba

Lament

Cermaque

Indies Scope / 2020
Žánry: rap
2664539
CD 254 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
LP 449 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč
WAVnekomprimovaný formát, MP3 přibaleny zdarma 199 Kč

O ALBU

Od písničkářství k rapu a zpět

 

Lament je ambiciózní projekt Cermaque na kterém se podílely tři desítky hudebníků a producentů. Jubilejní 10. studiová deska písničkáře Jakuba Čermáka překračuje hranice žánrů i stylů a to i díky dlouhé řadě hostů jako jsou Tomáš Tkáč, Karlsson, Aid Kid, Jan Kratochvíl (Dva) nebo kapela Květy.

 

Kytaru nahradila originální elektronika, folkový zpěv se rytmizuje do alternativního rapu, nad bouřemi bitů se vznášejí dívčí chóry, soucit střídá vztek, empatie válčí proti samotě a odcizení. Tohle není žaloba, ale žalozpěv, tohle je Lament.

 

Od písničkářství k rapu a zpět. „Často poslouchám francouzský a anglický rap a chyběla mi v češtině deska, která by byla názorová a aktivistická, ale zároveň ne ramenatá, která by byla drzá, ale zároveň sociálně citlivá a empatická, rapová deska s texty, z jejichž jazyka a obraznosti by nemusel posluchač mít osypky. Pár let trvalo, než jsem sebral odvahu a čas takovou vysněnou desku zkusit natočit sám. A to navzdory skutečnosti, že rapovat vlastně neumím,“ tvrdí Čermák.

 

Na 14 skladbách Lamentu spolupracovalo 38 lidí. Téměř každého tracku se zhostil jiný producent či beatmaker, výraznou stopu na Lamentu kromě výše zmíněných producentů nechali např. i Ondřej Slavík (Zrní) nebo Elshish (Budoár staré dámy). O ženské vícehlasy se zasloužil brněnský sbor Tulení kůže i řada hostujících zpěvaček, uslyšíte tu také přátelé, kteří autora v minulosti doprovázeli naživo, např. Kaiu Macha, francouzské manžele Reberovi nebo Toma Háčka (Listolet). O závan rapu skutečného se postaral teplický ďábel David Vinkler alias Echo.

 

„Zásadním a jednotícím spolupracovníkem na desce byl Ondřej Ježek, u kterého jsem nahrával většinu vokálů a který průběžnými vhledy, kreativní kritikou i náročným finálním mixem dal téhle jinak celkem kolážovité desce jednotný zvuk a jasnou vizi. Ondra má na desce dokonce i svůj vlastní beat, asi nejdivočejší a nejbombastičtější věc s názvem Za hranou,“ upřesňuje Jakub Čermák a pokračuje:

„Pokusili jsme se natočit co nejživější desku o jedné umírající epoše. To album je angažované, ale nakonec zase veskrze osobní, plné otázek. V posledku stejně všichni zápasíme s těmi nejvnitřnějšími a nejosobnějšími traumaty a démony - i když se démoni velice příbuzní zrovna prohání i světovou politikou a ekonomikou.“

 

Desku vydává autorovo kmenové vydavatelství Indies Scope 22. 5. 2020 ve třech verzích: 44minutová mutace vůbec poprvé na LP, 53minutová na CD a 47minutová varianta jako download.


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Rap

obal alba

Režimy

Režimy
Dostupné varianty
CD 189 Kč
obal alba

J.A.R.

Eskalace dobra
Dostupné varianty
CD 299 Kč
LP 699 Kč
obal alba

Kapitán Demo

Bez klobouku Boss
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MP3 129 Kč
FLAC+mp3 169 Kč
obal alba

Katarzia

Antigona
Dostupné varianty
CD 269 Kč
LP 494 Kč
obal alba

Cermaque

Lament
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
LP 449 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
WAV+mp3 199 Kč
obal alba

Marpo

Backwoods Bread
Dostupné varianty
CD 399 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×