obal alba

Umakartové

Biorchestr

Indies Scope / 2012
Žánry: alternative, folk
MAM511
CD 169 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
CD limit. ed. 80 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč

O ALBU

Umakartové je nové album brněnského freak folkového dua Biorchestr. Deska vychází ve dvou verzích. První, limitovaná edice ve speciálním digipackovém obalu, je spojením 12ti autorských písní a originální deskové hry, jejíž hraní je spojeno s poslechem alba. Druhá, levnější plastová verze, neobsahuje uvnitř hru, jedná se tedy o obyčejné CD v klasickém obalu. Jak písně z alba, tak i hra jsou dílem Aleše Pilgra (Květy atd.) a Jany Pilgrové ve spoluráci s Tomášem Háčkem, který jejich novou desku produkoval. Žánrově se písně pohybují na pomezí folku a elektronické hudby. Celé album, včetně originálního obalu a hry, jen dokazuje, jak hravá může hudba být.

Přímou souvislost mezi názvem alba „Umakartové“ a přiloženou deskovou hrou (pozor jen v limitované edici) vysvětluje Aleš Pilgr: „Umakartové jsou bytosti žijící tajně v každé domácnosti a zachraňují ji před nedbalými obyvateli.“ Pokud si však budete chtít jejich hru zahrát, budete muset album poslouchat alespoň ve dvou. Hra je totiž pro dva až šest hráčů. A o co ve hře půjde? „Po zběsilém balení odjíždí rodina na dovolenou a nevědomky za sebou zanechává v domě celou řadu malérů, v každém z dvanácti pokojů jeden: tu zapnutou žehličku, tu mléko pálící se na plotně… Je na vás – tajemných UMAKARTECH, skrytých obyvatelích lidského stavení – abyste zažehnali všechny problémy a zabránili nejhoršímu. Váš čas je ale omezen – než dohraje CD!“  Tak začíná hra, která má celkově dvanáct částí podle počtu písní na albu.

Skladby na nahrávce stojí pevně na písničkářských základech Aleše Pilgra, který je autorem hudby ke všem skladbám. Tradiční písničkářství je tu ale pevně protkáno s elektronickými zvuky, samply a plochami. Aleš Pilgr je zatím více znám jako bubeník z kapel Květy či Ty syčáci. Dalo by se čekat, že na “své“ nahrávce se bude snažit předvést všechny své bubenické schopnosti. Ale je to přesně naopak. „Já se v Biorchestru nechci prezentovat jako hráč na bicí nástroje. Spíš jako kytarista, zpěvák a skladatel. Na bicí na něm samozřejmě také hraju, ale snažím se je příliš netlačit do popředí.“

Album vychází pod producentským vedením Tomáše Háčka.  Proč si kapela vybrala právě jeho, vysvětluje Aleš Pilgr takto: „Známe Tomášovu práci dlouho a dobře z jeho projektů Listolet, Huso a Fungalvaz a cítili jsme, že je ideálním parťákem pro spolupráci. Je to velmi šikovný skladatel, aranžér a líbí se nám, jakým způsobem umí propojit elektronické zvuky s akustickými nástroji.

Celou nahrávku pak rámují hravé texty Aleše a Jany Pilgrových a Tomáše Kláštereckého a perfektní mix Ondřeje Ježka. Ve výsledku se pak jedná o nezvyklé komplexní album, které majitele dokáže vtáhnout do svého zábavného světa.


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Alternative | Folk

obal alba

Ty syčáci

Máj v dubnu
Dostupné varianty
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Ty syčáci

Lišák je lišák
Dostupné varianty
CD 199 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Ty syčáci

Krása
Dostupné varianty
CD 299 Kč
obal alba

Ty syčáci

BUM BUM BUM
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Květy

Kocourek a horečka
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Květy

Myjau
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
LP 549 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
RECENZE

BONUSY



    O NÁKUPU
    © Indies Scope

    IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
    ×