obal alba

Bingriwingri (LP)

Bratři Orffové

Minority Records / 2023
Žánry: acoustic, alternative, folk
MIN65
LP 589 Kč

O ALBU

BingriwingriBratří Orffů, vychází na vinylu v remasterované edici u vydavatelství Minority Records 20. října 2023. Původní nahrávky prošly pečlivým remasteringem Matouše Godíka (Floex, Hidden Orchestra), jinak původního člena Bratří Orffů, stejně tak byl nově přepracován originální grafický návrh designérem Jirkou Libánským. Alba jsou vylisována na audiofilském 180 gramovém vinylu v Schallplattenfabrik Pallas v Německu. Málokterá kapela tolik rezonuje i po deseti letech od vydání poslední desky. Bratři Orffové navíc značně šetří i živými koncerty. Přesto si nacházejí nové fanoušky a příběh Serži Vantóše, stále přitahuje posluchače napříc generacemi.  

„Stěží byste hledali v Čechách kapelu, která ve svém žánru tak přirozeně atakuje světovou úroveň a zároveň se tak ostentativně brání vystrčit nos za hranice; Orffové působí dojmem, že je jim příliš velká i Praha, a jejich estetika zůstává pevně zapuštěna v domovském Krnově. Serža Vantóš, hrdina jejich skladeb, je klasickým příkladem maloměšťáka – jednak má k okolnímu světu, kterému nerozumí, přirozenou nedůvěru, jednak se vypořádává s životními situacemi tak, že je zasazuje do svého dobře známého kontextu,“ napsal Dominik Zezula (post-hudba) roku 2014 pro Aktualne.cz

Už vydání debutu Bingriwingri v roce 2005 glosovala média coby událost tuzemské alternativní scény a vůbec poprvé bude možnost si jej vychutnat na klasickém černém a jantarovém 180 gramovém vinylu. Málo se ví, že se na Bingriwingri podílela celá řada známých hudebníků česko-slovenské scény. Ať už Floex, Daniel Salontay (Longital), kontrabasista Petr Tichý, flétnista a publicista Marian Jaslovský, kytarista Filip Míšek (Khoiba, Dikolson) nebo uznávaný pianista Jan Bartoš. Radio Expres FM nedávno zařadilo Bingriwingri mezi 50 nejlepších českých alb.

O nic méně přelomové nebylo ani o osm let mladší Šero, prozatím poslední deska Bratří Orffů, která získala cenu Anděl i cenu české hudební kritiky Apollo za nejlepší album roku 2013. Bratři Orffové si navíc odnesli i sošku Anděla za nejlepší skupinu roku. Šero se své první vinylové podoby dočkalo roku 2014 u vydavatelství Quazi Delict Records. Aktuální vydání však bude výborným doplněním sbírky i držitelů první edice. Nové vydání je kvůli vyšší kvalitě zvukového záznamu koncipováno jako třístranné 2LP na 180 gramovém vinylu v klasické černé a vícebarevné kouřové barvě. Jádro Šera tvoří texty Ivana Gajdoše, za písní Sůl z Krnova a V záclonách stojí Jakub König aka Kittchen, autorem textu Tunel je spisovatel Jaroslav Rudiš. 

Na scéně se Bratři Orffové pohybují od roku 2002, název je odkazem nejen k folkovému klišé “bratrství”, ale také k tvorbě průkopníkům využití syntezátorů v Československu, bratrům Ormům i k tzv. orffovým hudebním nástrojům. Kapela so prošla personálními obměnami, současnou sestavu tvoří kytarista a zpěvák Ivan Gajdoš, kytarista Lukáš Novotný, trumpetista Libor Martiník, bubeník Petr Odstrčil, basák Břetislav Koláček a klávesista a hráč na syntezátory Zdeněk Henych. 

Na podzimní vydání alb naváže jarní turné po České republice v dubnu 2024.

Písně:

A1 Na hadím ocase

A2 Pátek

A3 Sova

A4 Vláček do Bingriwingri

A5 Vzduchem

A6 Bingriwingri


B1 Nevypínám

B2 Krnovská

B3 Odcizení

B4 Moře

B5 Onyta Almyim

Rok vydání reedice: 2023


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Acoustic | Alternative | Folk

obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MC 79 Kč
MP3 149 Kč
LP 899 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
WAV+mp3 249 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Bran

An delienn
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×