obal alba

Mlhoviny

Krajina Ró

Indies Scope / 2023
Žánry: rock
2664615
CD 314 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 149 Kč
LP 499 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 199 Kč
WAVnekomprimovaný formát, MP3 přibaleny zdarma 249 Kč

O ALBU

Druhé album Mlhoviny vydává kapela Krajina Ró, ve které se propojili zkušený hudebník Michal Němec z Jablkoně s triem The BladderStones a zpěvačkou Annou Břenkovou. Krajina Ró na něm dospěla, lehce zhutněla a místy i zprůzračněla. Klíčovou úlohu během příprav desky hrál hudební i lidský dialog Michala Němce a o dvě generace mladšího kytaristy Tomáše Frolíka. Videoklip k titulní skladbě natočený Dušanem Krejdlem dokonale ilustruje, jak kapela aktuálně zní i vypadá naživo. 

Mlhoviny jsou albem barevným, místy rockově úderným, jinde zase až romanticky křehkým, ale především albem písničkovým. Právě písničkovou polohu kapely představuje také titulní skladba. „Klip k ní jsme natáčeli u Michala Ditricha ve Studiu Bubny, u něhož jsme s Jablkoní nahrávali desky. S Dušanem Krejdlem jsme navázali na klip Zrcadlo dělaný v Jámoru u Ondřeje Ježka. V odlišném prostoru a díky různým efektům se nám ale podařilo vytvořit jinou atmosféru,“ říká Michal Němec ke klipu, jenž následuje po v březnu vydaném hravém videu k singlu Den co den od Jakuba Čermáka.

Princip vlídných a přístupných částí střídaných s tvrdými riffy prostupují celým albem. Pedalboard kytaristy Tomáše Frolíka se rozrostl o další kouzelné krabičky, paleta harmonií, melodií a barev se rozmnožila. Neomylně tepající basová kytara Johnny Judla a doširoka rozvětvené bicí Michaela Noska opět potvrdily nenahraditelný význam jejich perfektně šlapajícího soustrojí a navíc ještě s citem dobarvily výsledný obraz všech písniček. Ukázněné propojení kytar, bicích i syntezátorů se zpěvem Anny Břenkové a Michala Němce zároveň dalo dostatek prostoru hlasům i textům, aby se ve vší kráse mohly prosadit. 

Prvotním impulsem pro tvorbu Krajiny Ró je dialog Michala Němce a o dvě generace mladšího kytaristy Tomáše Frolíka. „Na první desce jsme se s Michalem ještě očuchávali, postupně jsem ale po jeho boku autorsky vyrostl. V té obrovské databázi připravených riffů mně pomohl se zorientovat, vybrat to pravé a umožnit mně posunout to dál. Hudbu jsem díky němu začal vnímat z širší perspektivy. Stačí mně i jeho pouhá přítomnost. Jakoby u sebe měl nějaký magický proutek,“ říká Tomáš Frolík. K textům na desce přispěla také Anna Břenková, na konečných aranžích skladeb se podílela celá kapela.

Spojovacím prvkem obou alb Krajiny Ró, Hotelu Blázen (2020) i aktuálních Mlhovin, je kromě stejného personálního obsazení také téma bláznovství. „V mojí hlavě zuří jarní revoluce, řídí jí signály z mlhoviny srdce... Jsem blázen, ale nemám na to papíry, protože blázen jsem jenom teď na chvíli,“ zpívá Němec, který celý svůj život až trochu bláznivě přizpůsobuje hudební tvorbě a svou novou kapelu složenou z mladých hudebníků založil až po sedmdesátce. 

Vesmír skýtá nespočet různých objektů a úkazů, málokteré se však svou krásou a rozličností vyrovnají mlhovinám (livingfuture.cz). Z toho lze jednoduše odvodit, že nové CD Krajiny Ró je úkaz krásný a rozličný: hudba i texty fungují, zpěv, rytmus, dynamika, tóny i barvy fungují. A kytary stírají!

Album Mlhoviny obsahuje 10 původních písniček s českými texty a vychází 28. dubna 2023 u vydavatelství Indies Scope. Natočil, vybrousil a producentsky ji i tentokrát ohlídal Ondřej Ježek ve studiu Jámor. Křest desky je naplánován na 20. září 2023 do pražského Paláce Akropolis. 


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Rock

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Frames a Glen Hansard

The Cost
Dostupné varianty
CD 225 Kč
obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×