obal alba

Ohrané pásmo - CD1

Jarret

Indies Scope / 2022
Žánry: folkrock
26645701
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč

O ALBU

Ohrané pásmo je speciální kompilací k třiceti letům kapely Jarret. Folkrocková legenda se nespokojila s pouhým výběrem, ale nahrávka obsahuje i pět nově nahraných písní. Třiceti položkový výběr z bohaté tvorby Jarretu navíc vychází v exkluzivní limitované edici na trojvinylu a také na 2CD.

 

Skupina Jarret slaví jubilejní 30. výročí od svého vzniku a jak už bývá v takových případech dobrým zvykem, i liberecká kapela si nadělila dárek v podobě reminiscenční kompilace mapující úspěšnou cestu na české hudební scéně. Trojalbum nazvané „Ohrané pásmo“ nabízí to nejvýraznější z dosavadních pěti studiových alb kapely. Celkem symbolicky se posluchač dopočítá 30 písní, k tomu ovšem Jarret přidává také čtyři písně zbrusu nové a jednu starší skladbu ve zcela novém kabátě. Kompilace vychází na třech vinylových LP deskách s nápaditým přebalem.

„Když jsme před třiceti lety začali zkoušet a koncertovat, bylo naším velkým snem natočit desku. LP desku. Právě na gramofonech jsme tehdy poslouchali naše hudební vzory. Když jsme se po pěti letech konečně dočkali, byla už doba cédéčková. Naše velké přání si proto plníme až nyní,“ vysvětluje baskytarista Jarretu Marek Štulír.

 

Dramaturgického výběru jednotlivých skladeb se ujal vydavatelský label Indies Records, nejedná se tedy o tradiční best of výběr, nicméně nejznámější hity v trojalbu Ohrané pásmo nechybí. Zároveň je poslech kompilace Jarretu zajímavou dobovou reportáží, protože se jedná o původní nahrávky z dané doby. Díky zakládající trojici členů, Hance Skřivánkové, Michalu Kadlecovi a Marku Štulírovi, si kompilace zachovává hudebně ideovou stabilitu, a to i přesto, že rozdíl v muzikantském i aranžérském pojetí písní je jasně patrný, především pak v porovnání nahrávek z první desky s těmi po přelomu tisíciletí.

 

I když není Ohrané pásmo řazeno přísně chronologicky, určitý vývoj je na trojvinylu zachycen. Na začátku převažují písně z prvních alb a následně se vytrácejí, aby přenechaly místo skladbám z pozdější tvorby Jarretu. Poslední otočení LP desky ze strany E na stranu F pak znamená představení skupiny Jarret v modelu 2022 s kvartetem nových songů.

 

Kapela Jarret je téměř stejně stará jako Česká republika, třicet let je dlouhá doba, během které se může udát mnohé. I Jarret ušel dlouhou cestu. Kapela, která dlouho platila za velenadějný mladý prospekt českého folku, a která rozdávala obecenstvu svou nakažlivou radost z muzicírování, definitivně dospěla. Už nesází jen na spontaneitu, mírnou rozpustilost a emoční mladickou rozháranost. V posledním desetiletí přichází Jarret s propracovanou a velmi jistou interpretací.

Kompilace Ohrané pásmo vás pozve na cestu časem. Jarret je celých 30 let v neklidu, v pohybu a ve vývoji. Ohrané pásmo mnohé připomene, mnohé zasadí do zajímavých souvislostí, v mnohém potěší a v mnohém překvapí.

          


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Folkrock

obal alba

Traband

Domasa
Dostupné varianty
MP3 99 Kč
CD limit. ed. 299 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Koňaboj

Zdálo sa ně, zdálo...
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Tomáš Kočko & Orchestr

Godula
Dostupné varianty
CD 179 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Traband

Neslýchané (CD+DVD)
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Jarret

Za hrany
Dostupné varianty
CD 179 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Lucie Redlová

Křižovatka
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×