obal alba

Na Horňácko

Horňácká cimbálová muzika Petra Galečky

Indies Scope / 2021
Žánry: folklor
2664568
CD 254 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč
WAVnekomprimovaný formát, MP3 přibaleny zdarma 199 Kč

O ALBU

Malovaný rok na Horňácku v písních cimbálové muziky - Nová nahrávka Na Horňácko propojuje obrazy a písně svérázného moravského regionu. Malíř František Pavlica se svojí neopakovatelnou poetikou vytvořil obrazy zachycující současný život a udržování moravských lidových tradic. Horňácká cimbálová muzika Petra Galečky z Lipova sestavila a nahrála, ke každému obrázku sadu písní. Vznikl tak originální kalendář, který citlivě snoubí vizuální i hudební odkaz jedinečného moravského regionu Horňácko. Do nahrávání se zapojil kromě HCM Perta Galečky i Sboreček žen z Lipova, Mužský sbor Chotár, Sbor souboru Lipovjan a legendární horňácká zpěvačka Eva Grombířová.  

Malíř, výtvarník a tiskař František Pavlica, který pochází z Hroznové Lhoty, namaloval již v roce 2019 obrázky do kalendáře s názvem Na Horňácko, který zachycuje udržování tradic a současný život této lokality.  „„Zpívané písničky odezní a zmizí. Ty Františkovy písně, převtělené do výtvarné podoby a zarámované, mám stále na očích. Lidé na nich zobrazení kráčejí pěšinkami, kterými chodili jejich předkové. Ony pěšinky už dávno nejsou pod přelivem asfaltu a betonu vidět. Ale nezanikly, jen v skrytu čekají, až docela zabloudíme a nebudeme vědět kudy kam. Tehdy nám pomohou najít cestu,“ svěřuje se v průvodním slově Jiří Jilík, český novinář, publicista, spisovatel a folklorista zabývající se Slováckem.

 

Horňácká cimbálová muzika Petra Galečky z Lipova sestavila a nahrála na motivy každého obrazu Františka Pavlici tématickou sadu písní. Kalendář zpracovává lidové tradice a krajinu, jako je třeba fašank, kosení orchidejových luk, velický jarmark, kuželovský mlýn, tradiční hody, advent a Vánoce. Tím vzniklo 13 sad písní, které nás provázejí celým rokem a pojí svět obrazu a hudby. Výpravný digipak samozřejmně obsahuje i všech 13 obrázků z kalendáře a na titulní stranu byla použita olejomalba Františka Pavlici - Vojšice.

František Pavlica

Narodil se v roce 1971, žije a tvoří v Hroznové Lhotě. Od roku 1986 je členem výtvarné skupiny klubu kultury v Uherském Hradišti, který v 80. letech vedl významný pedagog, teoretik a historik umění prof. Igor Zhoř z Brna. Ten měl bezesporu na mladého výtvarníka vliv, stejně jako v praktickém malování ho ovlivnily návštěvy u malíře Karla Benedíka z Veselí nad Moravou. František Pavlica každoročně organizuje v Hroznové Lhotě výstavy výtvarníků a také tzv. „vojšický plenér” se svými kamarády. V Římě vytvořil výzdobu vstupní haly poutního domu Velehrad, ve Strážnici mozaiku na Živnostenském domě. Ve své výtvarné činnosti se kromě malby věnuje grafickým technikám a jejím možnostem. A to nejenom jako výtvarník, ale i jako tiskař ve své litografické dílně v Hroznové Lhotě, kterou otevřel v roce 2010.

HCM Petra Galečky

Muzika se zformovala v roce 1993 jako doprovodná formace souboru Lipovjan. Primáš Petr Galečka (*1974), výtečný houslista a velmi dobrý zpěvák s civilním „muzikantským“ hlasem, zřetelná vůdčí osobnost muziky nejen primášským postem, patří k nejvýraznějším odchovancům legendárního primáše Jaromíra Miškeříka. Má osobitý, dobře rozpoznatelný způsob vedení smyku, kterým za sebou udržuje terc (Petr Hlahůlek), obligát (Josef Staša) a dvě violové kontry (Zdeněk Maňák, Jožka Karásek), jež doplňují klarinet (Milan Červenka) a cimbál (Víťa Trachtulec) a odzadu tvrdí kontrabas (Jiří Ovečka). Ač je v muzice několik pedagogů, inženýr i lékař, rozhodně nezní akademicky, naopak, muzikanti hrají živelně a přesvědčivě. Po dvou nahrávkách s Lipovjanem se muzika v roce 1996 osamostatnila a posléze debutovala albem Moja žena smutno płače (1997), na níž zachytila oblíbené melodie běžného repertoáru. HCM nadále pokračuje ve stabilním složení a vydala řadu nahrávek, jako jsou například Ftáča prelétavé (2015) nebo Skrytá vánoční pravda (2010).


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Folklor

obal alba

Antologie moravské lidové hudby

Antologie CD 4 - Valašsko, Lašsko, Zlínsko
Dostupné varianty
CD 224 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Musica Folklorica

Spal bych, spal bych, žena mi nedá
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Musica Folklorica

Ej, ženy, ženy, poradteže mi
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Cimbálová muzika Vlasty Grycové a Vlasta Grycová

Vlasta Grycová - O lásce
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×