obal alba

Vitajte

Ventolin

Vlastní náklad / 2017
Žánry: electronic, dance
VEN01
CD 349 Kč
dočasně nedostupné
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
LP 549 Kč
dočasně nedostupné
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč

O ALBU

Je snadné být dnes smutný a uzavírat se. Nejistota je uvnitř i venku. Analogově dobře naladěná veličina tuzemské disco vědy David Doubek alias Ventolin proti tomu na svém novém albu protestuje. Desku Vitajte, která právě vychází, ohlásil videosingl Disco Science

 

„Je divné, že v současné době takto banální a konvenční oslovení působí skoro provokativně. Jako bychom měli pocit, že vítat je nepatřičné. Jako by nebylo kam vítat. Zleva zprava nás všichni straší, společnost je vyděšená z interakcí se sociálními sítěmi, internet, kterému jsme tak věřili, se proměnil na černou stoku špehování a fašistické propagandy. A do toho vlastní osobní chyby, nedostatky a pochyby. Lidé se dnes začínají víc a víc uzavírat. Chci proti tomu protestovat, takže vitajte, navzdory všemu,“ říká Ventolin.

 

Novou desku Ventolin začal připravovat v lednu 2017 z materiálu, který sbíral průběžně několik let. Nejdříve strávil dva měsíce marným spekulováním nad modulárním syntezátorem. Vytvořil kosmické demo, které nic neříkalo, což v něm vzbudilo vztek vůči nástrojovému fetišismu, kterému na chvíli podlehl. Demo vyhodil, na modulár se vykašlal a začal znovu od textů jako nejbolestivějšího procesu, kterému se sněním o nákupech modulů snažil podvědomě vyhnout. Právě kolem textů, které jsou z poloviny české a anglické, se pak deska vyvíjela.

 

Ventolin vycházel z intuitivních témat, která se postupně vynořovala. Umístil je na dvě strany alba, denní (křehký život nedokonalého já) a noční (svět, který já obklopuje a děsí). Část písniček je osobních (Výlet, Život na venkově), do jiných se promítly různé věci ze současného společenského, kulturního a politického kontextu (Lost Track, Great Again). Dva texty pak Ventolin postavil na podnětech svých kamarádek a spolupracovnic. Desires je postavená na básničce kamarádky básnířky a antropoložky Markéty Levínské, kterou trochu doplnil a rozehrál. Skills vznikla na základě povídky designérky Terezy Rullerové o empatickém dronu.

 

Vitajte je písničkové album, které vychází pět let od úspěšného debutu Totem a rok po vydání instrumentálního alba The Game YS R0TTYN, které Ventolin připravil společně s polskými RSS Boys. Zvukově Ventolin na novince své elektronické základy posunul dál k anarchičtějšímu a živějšímu zvuku. Deska obsahuje hodně elektronicky znějící písničky, tepající bicí automaty a acidové linky, ale i věci skoro kapelové, s kytarami a živými bicími.

 

Při tvorbě Ventolin používal analogové nástroje a analogový je i mix desky, zároveň ale mnohem víc pracoval s počítačem a digitálními technologiemi. Vedle starých analogů jsou na desce i virtuální nástroje, hodně editování a efektů. Nahrávání probíhalo u Ventolina doma (kde se i míchalo), ale také ve studiu Midi Lidí. Mastering měl na starosti Ondřej Ježek ve studiu Jámor. „O zvuku jsem se hodně bavil s Prokopem Holoubkem (Midi Lidi), který se na desce taky dost významně hráčsky zapojil. Do dvou písniček jsme přizvali bubeníka Michala Janíka z Ghost of You, který pro sebe trochu netypicky hraje úsporné disko a krautrockové rytmy,“ doplňuje Ventolin.

 

Album Vitajte obsahuje jedenáct skladeb a vychází 15. září u Bumbum Satori. Název desky vzniknul podle jedné praštěné fotky z tour s Midi Lidi a obal k ní vytvořili The rodina se spolupracovníky v L.A. v U.S. Objekt na obalu je 3D sken kamery s latexovou černou texturou a glitchem, který se objevil při skenování.

 

Křest proběhne 4. října v pražském klubu MeetFactory a 5. října v brněnském Kabinetu Múz. Hosty Ventolinova turné jsou Johuš Matuš, Midi Lidi, Francois Svalis, Tomino a Myslivec, Fiordmoss a Dné.


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Electronic | Dance

obal alba

Lesní zvěř

Lesní zvěř
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Al-Yaman

Insanyya
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Hi-Fi

Digestoř
Dostupné varianty
CD 212 Kč
MP3 149 Kč
obal alba

Dva

Hu
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Sato-San To a Oskar Török a Jaromír Honzák

Salep
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×