obal alba

I vši

Tomáš Šenkyřík a Ivan Martin Jirous a Tomáš Vtípil

Indies Happy Trails / 2014
Žánry: underground
MAM701
CD 224 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč

O ALBU

Čtrnáct zhudebněných básní Ivana Martina „Magora“ Jirouse zařadil na své nové album Tomáš Šenkyřík, dlouholetý kapelník skupiny Cymbelín. Na hudební složce alba spolupracoval, desku produkoval a za mixážním pultem seděl Tomáš Vtípil, o kterém Šenkyřík říká: „Mám rád jeho hudbu. Má křídla, hravost, je nekompromisní a odvážná.“ Jako hosté v jednotlivých písních účinkují například Tomáš Hradil (Los Perdidos), Ivan Manolov (mj. Děti kapitána Morgana, DG 307), Marie Puttnerová (Půljablkoň, Cymbelín) nebo Pavel Všianský (Hoochie Coochie Band).

Tomáš Šenkyřík se před dvaceti lety poprvé setkal s Magorovou poezií, která okamžitě začala rezonovat v jeho hlavě. O několik let později zhudebnil báseň Panně Marii s děťátkem (vyšla v roce 2001 na albu Cymbelínu Kolem osy). Líčí: „Nahrávku jsme zavezli Magorovi do Prostředního Vydří, ale nebyl doma, a tak jsem ji položil na parapet za okno. Asi po dvou letech jsem Magora potkal v Roxy, a on nadšeně mluvil o tom, jak jsem ji zhudebnil. Byl jsem z toho v euforii…“ Po několika dalších setkáních Magor Tomášovi dovolil zhudebnit cokoli z jeho básní. Myšlenku celého alba, které by bylo současně holdem Jirousově poezii, mu nakonec pomohl realizovat Tomáš Vtípil – svými radami i konkrétními nástrojovými party (od houslí přes bicí po elektroniku).

V Magorových básních se objevují hyeny, šakalové a vlkodlaci, stejně jako andělé s Pannou Marií. Najdeme mezi nimi modlitby plné pokory a vroucnosti (Obklopeni nenávistí), miniaturní příběhy (Kateřina řekla), ozývají se v nich cikády i klepání kos (Ladinovi H.), cítíme z nich libé vůně (Oknem se blíží vůně tújí) i nepříjemný zápach (Flétnista na hnoji). Díky hudební složce, která je na albu stejně důležitá jako poezie, básně navíc dostávají nové významy a možnosti čtení či poslouchání.
Tomáš Šenkyřík (* 1972) vystudoval muzikologii a estetiku na FF MU v Brně. Se skupinou Cymbelín natočil alba Cymbelín, Kolem osy a Těba. Je autorem elektroakustické skladby inspirované četbou deníku Anny Frankové. Několik let působil jako etnomuzikolog v Muzeu romské kultury v Brně, podílel se například na albu lidových písní olašských a usedlých Romů Giľa Ďíla Giľora. Tomáš Vtípil (* 1981) byl mimo jiné členem skupin Čvachtavý lachtan a cs_zvuk, spolupracoval s brněnským básníkem Jaroslavem Erikem Fričem. Působí v kapele DG 307, věnuje se jazzové improvizaci a s písničkářem Marcelem Křížem spolupracoval na jeho albu Buskers Burlesquers. 

SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Underground

obal alba

Poletíme?

Jednoduché písničky o složitém životě
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
LP 499 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Ladě

Lešť
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MP3 99 Kč
LP 359 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Ty syčáci

TyTyTy živě
Dostupné varianty
CD 269 Kč
obal alba

DG 307

Poutníci snu
Dostupné varianty
CD 284 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×