obal alba

Takže se stalo, že... (DVD)

Bohumil Hrabal

Indies Happy Trails / 2014
Žánry: underground
GEM01
DVD 269 Kč

O ALBU

Film natočil režisér Oliver Malina Morgenstern  u příležitosti stého výročí narození jednoho z našich nejosobitějších spisovatelů Bohumila Hrabala, autora Ostře sledovaných vlaků, Postřižin, Slavností sněženek a desítek dalších próz. Sedmdesátiminutový snímek představuje malou legendu o životě a díle tohoto velikána, která obsahuje historické záběry, unikátní fotografie i řadu doposud neznámých informací. Na Bohumila Hrabala zde vzpomínají také režiséři Jiří Menzel, Jan Němec a Petr Koliha i představitel začínajícího výpravčího Miloše Hrmy z oscarových Ostře sledovaných vlaků – Václav Neckář. Zvláštní atmosféru filmu dodávají hrané dotáčky a komentář Oldřicha Kaisera.
Dokumentární - Česko, 2014, 72 min
Režie:
Oliver Malina-Morgenstern
Scénář:
Martin Suja, Oliver Malina-Morgenstern
Kamera:
Oliver Malina-Morgenstern
Hrají:
Bohumil Hrabal (a.z.), Egon Bondy (a.z.), Vladimír Boudník (a.z.), Jiří Menzel, Oldřich Kaiser, Jan Němec, Petr Koliha, Tomáš Mazal, Josef Jan Kopecký, Aleš Dvořák, Tereza Vodochodská, Veronika Stasiowská
Délka: 73 minut
Premiéra v ČR: 10.4.2014

Ve filmu se objeví režiséři Jiří Menzel a Jan Němec, jejich divadelní kolega Ivo Krobot, básník Egon Bondy, výčepní pivnice U Zlatého tygra Karel Hulata, akademický malíř Václav Špale nebo filozof a Hrabalův soused z Libně profesor Josef Zumr. Snímek natočil Oliver Malina Morgenstern pod záštitou hlavního města Prahy.

Od Židenic po Bulovku
 
Další rozměr dokument dostává díky hraným dotáčkám, ve kterých vystupuje více než desítka herců. "Je to vyprávěcí film od Židenic po Bulovku. Nechtěl jsem to ilustrovat jenom fotkami, takže jsme tam sehráli scény," zmínil režisér dvě hraniční místa Hrabalova života, místo narození a smrti. Dokument Takže se stalo, že… vejde do kin 10. dubna.
 
Film provází komentář Oldřicha Kaisera v dobové uniformě výpravčího, jež připomíná jednu z Hrabalových profesí i nejslavnější hrabalovský film Ostře sledované vlaky. Brněnský rodák do roku 1963, kdy se stal spisovatelem z povolání, vystřídal řadu povolání včetně divadelního kulisáka, obchodního cestujícího a baliče papíru ve sběrných surovinách. "Bohumil Hrabal s Jaroslavem Haškem jsou pilíře naší literatury," vysvětluje režisér Morgenstern, proč se rozhodl dokumentárně zachytit jeho život. "Hrabal dokázal svým dílem oslovit lidi základně vzdělané i filozofy," dodal autor námětu Michal Švarc.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Underground

obal alba

Poletíme?

Jednoduché písničky o složitém životě
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
LP 499 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Ladě

Lešť
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MP3 99 Kč
LP 359 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Ty syčáci

TyTyTy živě
Dostupné varianty
CD 269 Kč
obal alba

DG 307

Poutníci snu
Dostupné varianty
CD 284 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×