obal alba

Medzi dvomi prázdnotami

Zuzana Homolová Miloš Železňák

Slnko Records / 2014
Žánry: folk
SZ0071
CD 284 Kč

O ALBU

Na konci októbra 2014 vychádza album "Medzi dvomi prázdnotami"dvojice Zuzana Homolová a Miloš Železňák, ktorí v posledných rokoch pôsobia v zoskupení "Trojka Zuzany Homolovej" spolu s huslistom Samom Smetanom. Tentokrát nejde o "recykláciu" ľudových balád na ktorú sme u nich zvyknutí. Z. Homolová zalovila v pamäti a vybrala dávnejšie zhudobnené verše Milana Rúfusa, Mily Haugovej, Tiny Diosi, Boženy Trilecovej, Michala Chudu a i. Jej piesne sa v minulosti objavovali pri rôznych podujatiach, no o dnešný zvuk, spoluautorstvo, aranže, nástrojové obsadenie a prevedenie sa postaral Miloš. Na CD je jeden text francúzskej poetky Suzanne Renaud s pohnutým osudom (ako občianky bývalého ČSR), ktorý zhudobnil Ondřej Škoch. Do výsledného zvuku prispel dychovou sekciou Michal Balla a nahrávku spestrili loopy Tobiáša Potočného.

Písně:
 01. Turíce s divými makmi3:56
 02. Nepýtaj sa ma4:10
 03. Popevok2:33
 04. Omotaná snom3:47
 05. Vlak2:25
 06. Priesvitnosť (úryvok)5:10
 07. Piesnička3:14
 08. Prosté a ťažké ako príslovia3:25
 09. La main (Ruka)2:57
 10. Vŕby 7:18


Nová nahrávka Medzi dvomi prázdnotami je súborom doteraz nevydaných básní a šansónov, ktoré speváčka zhudobnila a nahrala vo dvojici s Milošom Železňákom. Ten sa ako stály člen Zuzaninho hudobného zoskupenia ujal aj produkcie a z úspešnej Trojky Zuzany Homolovej tak vzniká pre tento účel dvojka. Ambiciózny album vyšiel pomerne v tichosti 31.októbra na značke Slnko Records a podčiarkuje vysokú kvalitu a rôznorodosť jesenných slovenských releasov.

Zuzana Homolova
V Čechách a na Slovensku renomovaná hudobníčka prešla vývojom od angloamerického pesničkárstva ako dievča s gitarou, cez folk, rock a jazzové vplyvy a na albumoch spolupracovala s významnými českými hudobníkmi (Merta, Stivín, Redl) a neskôr Slovákmi Samom Smetanom, Danom Salontayom, Oskarom Rózsom a Mariánom Vargom. Jej koncertná zostava Trojka Zuzany Homolovej – Z.H., S. Smetana a M. Železák je známa interpretáciou ľudových piesní a balád. Najnovší hudobný počin Medzi dvomi prázdnotami v tomto smere vybočuje z rámca, keďže je hudobne takmer stopercentne v autorskej réžii Zuzany Homolovej a Miloša Železňáka. Dopĺňa ho ešte jedna báseň francúzskej poetky Suzanne Rennaudovej, ktorú zhudobnil Ondřej Škoch z Chinaski a projektu Nitky. Z textárskeho hľadiska ide o zhudobnené verše Milana Rúfusa, Mily Haugovej, Tiny Diosi a ďalších slovenských poetov.
„Skladby na novom albume som najprv hrávala sama s gitarou. Boli to básne, ktoré ma v určitom období života oslovili a ľudia ich mali možnosť počuť iba na koncertoch, či príležitostných literárnych programoch. Pesničky som potom dala Milošovi (Železňákovi), ktorý s nimi celé leto čaroval v štúdiu,“ popisuje proces tvorby Zuzana Homolová. Výsledkom je opäť kvalitná, alternatívna a zaujímavá akustická hudba s experimentálnymi prvkami a pestrou nástrojovou paletou vrátane diagonálnej citary, barytónového ukulele a buzuki. Dychovou sekciou prispel Michal Balla a nahrávku spestrili aj loopy Tobiáša Potočného.

„Sme sami zvedaví ako tento album prijme verejnosť, pretože sa na ňom prezentujeme úplne v  inom svetle. Myslím, že ľudia boli za posledných 20 rokov zvyknutí na ľudové balady a teraz im ponúkame niečo celkom iné. Sú to naše skladby, ktoré sme za tie roky prezentovali len okrajovo a podľa mňa ich môžu poznať len pamätníci,“ uzatvára Zuzana Homolová.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Folk

obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MC 79 Kč
MP3 149 Kč
LP 899 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
WAV+mp3 249 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Bran

An delienn
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×