obal alba

V hlbinách

Romanika

Pavian Records / 2014
Žánry: world music
PM0082
CD 269 Kč

O ALBU

V hudobnom prevedení sa u Romaniky stretávajú šansónové nálady, pouličný kabaret, iskrivé čardáše, world-ethno music a bujaré pesničky so silnými textami od významnej slovenskej poétky Evy Luky ako aj  zhudobnené Shakespearove sonety a Cigánske romance od Frederica Garcíu Lorcu.
Charizmatická speváčka a gitaristka Ika Kraicová je často prirovnávaná k Szidi Tobias, pani Hane Hegerovej, Radúze alebo Ide Kellarovej, ktorá osobne rozvíjala Ikin vokálny prejav. Silný žensky element v textoch a divoké rytmy vyvažuje hlboký a jazzovo kultivovaný zvuk kontrabasu na ktorý hra Ikin životný partner Roman. Koncom leta roku 2013 nahrali nový album s názvom V HLBINÁCH. Na jeho nahrávanie si pozvali aj hudobných hostí: Ondrej Krajňák-klavír, Mirko Poprádi-saxofón, klarinet, Nikolaj Nikitin-saxofón, Stanko Počaji-gitary, Juraj Raši-perkusie a Snežana Jović-akordeón.
Romanika má na svojom konte 3 štúdiove nahrávky.

Slovenské duo Romanika počítám k největším osobním objevům roku 2010. Uhrančivý, temperamentní a v každém případě nevšední hlas Iky Kraicové upoutá už při prvním kontaktu a lze ho bez zaváhání zařadit do kvalitativní roviny někam mezi Radůzu a Dagmar Voňkovou - s tím, že občas se k nim přidá Hana Hegerová. Výrazný a osobitý projev navíc podporují živelný dojem z širokého žánrového záběru, všudypřítomná procítěnost i schopnost předávat silné emoce. Milenka všetkých je už třetím albem, prozrazuje vyzrálost i interpretační jistotu, nicméně i tentokrát platí, že objevit podobně výjimečnou záležitost není nikdy pozdě. Zpěvačka, která se doprovází na kytaru, a její partner Roman Kraic s kontrabasem jsou sehraná dvojka a celkový dojem je tak samozřejmý a přirozený, že až může překvapit, že texty nejsou autorské, ale pocházejí od dvorní textařky Evy Luky. Přeskakování mezi dryáčnickým folkem, živelným folklorem i šansonově zamyšlenými kavárenskými náladami probíhá stejně suverénně, jako se vynořují a zase mizí prvky romských tradic (Ika prý za objevení svých pěveckých schopností vděčí Idě Kellarové) či latinskoamerických vlivů. Koncertní odevzdání se a posluchačův pocit, že si zpěvačka nenechává rezervy a jde do interpretace po hlavě a se vší silou, se úspěšně podařilo dostat i na nahrávku. Písně dua Romanika jsou nespoutaně divoké i intimně citlivé, nadčasové a zcela nevhodné pro ty, kteří se stydí za své emoce. Albu je snadné zcela propadnout, nechat se jím pohltit. A přesto dvě skladby - jedna energická s hostujícím akordeonem a jedna křehká a zamyšlená, postavená na zvuku klavíru - ukazují další potenciál, otevřenou cestu. Deska, na kterou není nikdy pozdě... Ale to už tu zaznělo.
Autor: Antonín Kocábek
http://m.tyden.cz/rubriky/kultura/hudba/hlasy-co-lamaji-skaly-ze-stepi-i-slovenskeho-podhuri_194978.html

Na labeli Pavian records vychádza ich nový album s názvom V hlbinách.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT World music

obal alba

Čankišou

Lé La
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Tim Eriksen a Folkové prázdniny

Northern Roots Live In Náměšť - FP 2008
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×