obal alba

Dnes Šafrán

Šafrán

Galén / 2009
Žánry: folk
G09001
DVD 284 Kč

O ALBU

U příležitosti vydání knihy historika Přemysla Houdy Šafrán uspořádalo nakladatelství koncert členů legendárního písničkářského sdružení, kteří se na jednom pódiu sešli naposledy v Pezinku 1977. DVD přináší záznam pražského koncertu v Divadle Na Prádle v listopadu 2008 a obsahuje navíc i dokument režiséra Václava Kučery o historii tohoto uskupení.

Obsah

KONCERT
 
Intro / Křest knihy
 
Autostop (Jan Burian)
 
Nanečisto (Jan Burian)
 
Za trochu lásky (Jiří Dědeček)
 
Posaď se, doktore (Jiří Dědeček)
 
Jing Jang (Oskar Petr a Jiří Vopava)
 
Fabrica Atomica (Oskar Petr a Jiří Vopava)
 
Čím dál víc (Vladimír Veit)
 
E 55 (Vladimír Veit)
 
Stála Andulka (Zuzana Homolová)
 
Tenejže se (Zuzana Homolová)
 
Terka, Terka (Zuzana Homolová)
 
Dům, kde bydlí láska (Bohdan Mikolášek)
 
Ticho (Bohdan Mikolášek)

Znovu (Bohdan Mikolášek)

Pomazánka a la humor (Vladimír Merta)
 
Praha magická (Vladimír Merta)
 
Háje (Dagmar Andrtová-Voňková)
 
Ester a Géza (Dagmar Andrtová-Voňková)
 
Touha (Dagmar Andrtová-Voňková)
 
Líza (Petr Lutka a Markéta Lutková)
 
Panna Marie ze Strašína (Petr Lutka, Markéta Lutková a Jiří Smrž)
 
Pravděpodobné vzdálenosti (Jaroslav Hutka)
 
Böhmen und Mähren (Jaroslav Hutka)
 
Tango o Praze (Jaroslav Hutka)

O ŠAFRÁNU (Dokument)


Recenze

KNIHU O FOLKOVÉM ŠAFRÁNU DOPLNILO DOKUMENTÁRNÍ DVD
 
Velmi příjemným doplňkem k obsáhlé knize o písničkářském sdružení Šafrán, kterou vydalo vloni nakladatelství Galén, je nyní čerstvé DVD Dnes Šafrán, obsahující záznam koncertu a půlhodinový dokument.
 
Koncertní část byla natočena v listopadu loňského roku, kdy se za účelem křtu knihy sešla v pražském Divadle Na Prádle většina protagonistů sdružení a představila se vždy několika ukázkami svého repertoáru. Producenty koncertu byli Lubomír Houdek a Ivan Prokop, režii záznamu měl osvědčený Václav Kučera. Jestliže výborná kniha Přemysla Houdy pojímá Šafrán především jako historický fenomén a je do značné míry prací teoretickou, koncertní záznam ukazuje praxi. Právě vystoupení jednotlivých zástupců sdružení ukazují, jak neuvěřitelně stylově široký byl záběr špičky zdejší folkové hudby, která se pod křídly této „ochranné známky" sešla téměř kompletní. Vždyť snad nemůže být vzdálenějších přístupů k hudbě, než jaký má kupříkladu „akustický rocker" Oskar Petr a v současnosti silně duchovně orientovaný a spíše „nehudební" Petr Lutka, nebo jaký prezentuje ironický Jan Burian a pateticky rozmáchlý Bohdan Mikolášek. Nebo, konec konců, abychom zůstali u největších hvězd sdružení, po všech stránkách košatý Vladimír Merta a víceméně lidový Jaroslav Hutka.
 
Co byl Šafrán
Volné sdružení písničkářů, existující přibližně mezi lety 1972-1978. Jeho neoficiálním manažerem byl Jiří Pallas (který po své emigraci ve Švédsku pod jménem sdružení vydal řadu slavných gramofonových desek), jakýmsi vůdčím duchem či ideologem pak Jaroslav Hutka. Dalšími členy Šafránu byli Vladimír Merta, Vlastimil Třešňák, Petr Lutka, Dagmar Voňková-Andrtová, Vladimír Veit, Jan Burian, Jiří Dědeček a slovenská písničkářka Zuzana Homolová. V širším šafránském okruhu pak najdeme další významná jména jako například skupinu Marsyas (Zuzana Michnová, Petr Kalandra, Oskar Petr), Bohdana Mikoláška nebo Slávka Janouška. Dodatečně v emigraci byl Hutkou a Pallasem do Šafránu formálně přijat ještě Karel Kryl. Pokusy oživit Šafrán v 90. letech mj. i na bázi hudebního vydavatelství skončily neúspěchem. Přesto tyto „protivy" ve své době k sobě vzájemně přitáhla síla snahy o svobodné autentické vyjádření a o překonání marasmu 70. let vlastní tvorbou, spojená se snahou co nejdéle se udržet mimo dohled státní moci. A přirozeně také užít si společně trochu legrace, což sice ani kniha, ani dokument příliš nezdůrazňují, z jiných dostupných pramenů ale i o této nikoli nepodstatné rovině víme mnohé. Organizátorem dění kolem Šafránu byl Jiří Pallas, ne sice „výkonný umělec", nicméně člověk, který našel nejrůznější cestičky, jak nejen v době, která svobodnému umění nepřála, zajistit de facto legální činnost, ale jak také za ni například dostat zaplaceno. Tato pro mnohé pamětníky mýtická postava nejen asi nejobsažněji ze všech tázaných vzpomíná ve filmovém dokumentu, ale také v úvodu natočeného koncertu symbolicky křtí Houdovu knihu.
 
Jiří Pallas slovy Vlasty Třešňáka
 
Dvě gangsterské tlupy. Jedna jede přepadnout banku a zjistí, že ji ta druhá už předběhla.

„Dahmed, takhle by to nešlo dál!!"
 
Dají si tedy schůzku, na které dohodnou společnou, koordinovanou akci. A jeden šéf představuje šéfovi té druhé bandy své pistolníky, svůj Šafrán: „Tohle je Chico, tajdle Joe Dynamit, Pedro dobře střílí, Zuzi meje excelentně nádobí, Jerry ajn cvaj otevírá trezory..."
 
Na konci tlupy jede v civilu na oslu malej nekňuba.

„A kdo je tenhle?"
 
„No, to je náš Džorž!"
 
„A co umí?"
 
„Nic."
 
„A proč ho tedy máte?"
 
„Von má dobrý nápady."
 
Džorž Jiří Pallas, dobrý nápady.
 
(z knihy Vlastimil Třešňák - To je hezký, ne?, Galén 2007)
 
Samozřejmě ne všechny z výše zmíněných písničkářských stylů dodnes fungují stejnou silou jako před oněmi třiceti a více lety. To ale není to nejpodstatnější - i onen listopadový šafránský koncert, pravděpodobně definitivně poslední, byl svým způsobem dokumentem. A dokumenty jsou od toho, aby připomínaly podstatné věci. Což v tomto případě platí stoprocentně.
 
Ondřej Bezr


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Folk

obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MC 79 Kč
MP3 149 Kč
LP 899 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
WAV+mp3 249 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Bran

An delienn
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×