Romská balada - Alan Rohan - magazin.radiobrod.cz

fotka

Na počátku této recenze musím poznamenat, že rozhodně nejsem žádný znalec romské muziky. Občas si nějaké cd poslechnu, nejraději mám tzv. balkánský gypsy styl, ale opravdu jen okrajově. Z naší scény jsem intenzivněji vnímal svou velice oblíbenou zpěvačku Věru Kale Bílou , jejíž nahrávky považuji na naší scéně za nepřekonané. Miluji na nich jejich živočišnost, pravdivost, je to opravdu hudba ze života.

 

Album Idy Kelarové s hosty kytaristou a zpěvákem Desideriusem Duždou, zpěvákem a klavíristou Tomášem Kačo, Škampovo kvartetem a ještě dvěma vokálními hosty představuje romskou muziku z trochu jiné stránky – a to jsou romské balady. Nádherně procítěné, niterné, intimní. Texty písní jsou romskou lidovou poezií a tak k nim musíme i přistupovat. Žel , k promo nahrávce nebyly přiloženy překlady. I tak lze podle názvů písní Máma, Lásko moje, Maminko moje, Bratr, Bože můj a nálady ledacos odvodit. Ida Kelarová ( seznam jejích obdivuhodných aktivit najdete na www.kelarova.com ) je obdivuhodná zpěvačka. Nedovedu si představit lepší interpretku těchto písní. Velice mě mrzí, že jsem nestihl krátké podzimní miniturné po Čechách a Slovensku tohoto projektu, za které musím vydavatelství Indies Scope jednoznačně pochválit.

 

Původně jsem chtěl uvést několik písní, které mě zaujaly nejvíce, ale upustil jsem od toho. Poslechněte si album celé a uvidíte proč. Je skvostné totiž celé. Jenom doporučuji neposlouchat, pokud máte depresivní náladu.

Alan Rohan

http://magazin.radiobrod.cz/ida-kelarova-skampovo-kvarteto-romska-balada




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×