Romská balada - Alan Rohan - magazin.radiobrod.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Na počátku této recenze musím poznamenat, že rozhodně nejsem žádný znalec romské muziky. Občas si nějaké cd poslechnu, nejraději mám tzv. balkánský gypsy styl, ale opravdu jen okrajově. Z naší scény jsem intenzivněji vnímal svou velice oblíbenou zpěvačku Věru Kale Bílou , jejíž nahrávky považuji na naší scéně za nepřekonané. Miluji na nich jejich živočišnost, pravdivost, je to opravdu hudba ze života.

 

Album Idy Kelarové s hosty kytaristou a zpěvákem Desideriusem Duždou, zpěvákem a klavíristou Tomášem Kačo, Škampovo kvartetem a ještě dvěma vokálními hosty představuje romskou muziku z trochu jiné stránky – a to jsou romské balady. Nádherně procítěné, niterné, intimní. Texty písní jsou romskou lidovou poezií a tak k nim musíme i přistupovat. Žel , k promo nahrávce nebyly přiloženy překlady. I tak lze podle názvů písní Máma, Lásko moje, Maminko moje, Bratr, Bože můj a nálady ledacos odvodit. Ida Kelarová ( seznam jejích obdivuhodných aktivit najdete na www.kelarova.com ) je obdivuhodná zpěvačka. Nedovedu si představit lepší interpretku těchto písní. Velice mě mrzí, že jsem nestihl krátké podzimní miniturné po Čechách a Slovensku tohoto projektu, za které musím vydavatelství Indies Scope jednoznačně pochválit.

 

Původně jsem chtěl uvést několik písní, které mě zaujaly nejvíce, ale upustil jsem od toho. Poslechněte si album celé a uvidíte proč. Je skvostné totiž celé. Jenom doporučuji neposlouchat, pokud máte depresivní náladu.

Alan Rohan

http://magazin.radiobrod.cz/ida-kelarova-skampovo-kvarteto-romska-balada




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×