obal alba

Walk Around the Moon (Imp.USA )

Dave Matthews Band

Bertus / 2023
Žánry: rock, pop
0196587954024
CD 499 Kč
dočasně nedostupné
LP 899 Kč

O ALBU

Walk Around the Moon (Import USA)

Dave Matthews Band se vrací po 5 letech do Prahy s novým albem „Walk Around The Moon“. Zahrají 16.4.2024 v O2 Universum. Dave Matthews Band, prodal dohromady 38 milionů CD a DVD, zakončili rok 2023 podzimním turné po Severní Americe a koncerty v Pretorii a Kapském Městě v Africe. 

Desátá řadová deska nazvaná Walk Around the Moon od Dave Matthews Band je plná lyriky a prosycené touhy po normálním životě, jehož představu v předešlých časech tolik nabourala pandemie. Neexistuje album Davea Matthewse, které by nebylo fanoušky nebo kritikou kladně přijaté. Ani v případě Walk Around the Moon tomu není jinak. Na rozdíl od předešlých desek jsou ale nové písně o poznání intimnější, veselejší, ovšem se svým charizmatickým groove, který plní koncertní haly po celém světě. Směs funku, folk rocku, jazzu, blues a popu tu opět padá na úrodnou půdu. V „chaotické době“ vznikl titulní bluesový otvírák Walk Around the Moon, psychedelický trip do virginského lesa, kam se Matthewsova rodina uchýlila během koronavirové krize a kde frontman hledal útěchu v iracionálních bláznivinách. V podobném duchu pokračuje následující Madman's Eyes. Impulsem byl incident v nedaleké škole, kde se střílelo, a Dave řeší ve svých textech držení zbraní, které může zapříčinit zbytečné zabíjení („Neobětujte další dítě/méně se díváte očima šílence“). Poté ale hudební řeč směřuje do jiných dimenzí. Daveovo vypravěčství se pohybuje na hranici snového impresionismu a zlověstné reality. Sebevědomě rozvijí osobitý sentiment pod nánosy vesmírných orchestrací, frázovité rytmiky, popové dynamiky. Sladkobolné písničky Something To Tell My Baby a The Ocean and The Butterfly střídají jamové skladby After Everything nebo The Only Thing, v nichž to tepe rockovou přímočarostí. Závěrečná akustická skladba Singing From The Windows je uhrančivou baladou, v níž se uzavírá koncept celého alba – hledání společného lidského základu jako nové úvahy o životě a společného porozumění, které je v izolované době čím dál těžší najít. Dave Matthews se vždy obklopoval vynikajícími muzikanty. S akustickou kytarou a charismatickým skromným falzetem upoutává pozornost v intimních baladických skladbách, zatímco zbytek ansámblu má prostor pro svoji seberealizaci a hráčské kumštýřství. V písničce The Only Thing to vře jamem a uhrančivým klávesovým sólem, za nějž by se nestyděl ani Jan Hammer, staccatové tóny trumpetisty Rashawna Rosse či svižná rytmická sekce zákládajících členů Cartera Beauforda (bicí) a Stefana Lessarda (basa) umí stále nečekaně překvapit modulací či nestydatě hlasitým jazzem. Žonglérské fígle jednotónových riffů, akordy v hlubokých frekvencích i akcentované synkopy mají stále punc originality, která baví od začátku do konce.

Martin Hošna 80%


Písně:

A1 Walk Around The Moon

A2 Madman’s Eyes

A3 Looking For A Vein

A4 The Ocean And The Butterfly

A5 It Could Happen

A6 Something To Tell My Baby


B1 After Everything

B2 All You Wanted Was Tomorrow

B3 The Only Thing

B4 Break Free

B5 Monsters

B6 Singing From The Windows

Rok vydání: 2023

Dave Matthews Band, často označována jako DMB, je americká rocková skupina, která byla založena v Charlottesville ve Virginii v roce 1991. Skupina je známá svou unikátní směsí různých hudebních žánrů, včetně rocku, jazzu, folku a world music, což vytváří charakteristický zvuk, jež je obtížně zařaditelný do jedné kategorie. Zakladatelem a frontmanem kapely je zpěvák a kytarista Dave Matthews, který se proslavil svým emotivním vokálním projevem a komplexním akordovým strukturami. Dave Matthews Band je také známá svými energickými živými vystoupeními a impozantním jamováním, díky čemuž si vytvořila loajální fanouškovskou základnu. V průběhu let se DMB stala jednou z nejúspěšnějších koncertních kapel, a to i přes to, že její komerční úspěch v rádiích a hitparádách byl relativně omezený. Skupina má na svém kontě několik platinových alb a je držitelem řady hudebních ocenění.



MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Rock | Pop

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Frames a Glen Hansard

The Cost
Dostupné varianty
CD 225 Kč
obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×