obal alba

Der Process

Kafka Band

Indies Scope / 2023
Žánry: alternative, rock
2664624
CD 297 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 149 Kč
LP 809 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 199 Kč
WAVnekomprimovaný formát, MP3 přibaleny zdarma 249 Kč

O ALBU

Kafka Band, formace soustředěná okolo spisovatele a zpěváka Jaroslava Rudiše, výtvarníka a zpěváka Jaromíra 99 a hudebníka Dušana Neuwertha, uzavírá trilogii nahrávek inspirovaných dílem spisovatele Franze Kafky, od jehož smrti uplyne příští rok sto let. U novinky Der Process (Proces) jde opět o koncepční album, které vzniklo v produkci Dušana Neuwertha a samotné kapely. Obsahuje dvanáct skladeb, ve kterých se hudba prolíná s literaturou, čeština s němčinou (jednou i s angličtinou) a temné momenty s absurdním humorem. Naživo nahrávku kapela, kterou nyní vedle výše jmenovaných tvoří hudebníci Tomáš Neuwerth, Lukáš Morávek, Zdeněk Jurčík a Petr Weiser, představí v říjnu a listopadu v Brně, Olomouci, Opavě, Táboře, Praze, Ústí nad Labem a v německém Bielefeldu a Brémách. Na vydání desky poutá nový videoklip k singlu Türhüter - Dveřník. Natočil jej kameraman a režisér Jan Baset Střítežský během jedné květnové noci v liduprázdném centru německého Stuttgartu. A také na jednom hřbitově. Videoklip je k vidění zde. Der Process vychází jako 2LP, CD, mp3 a samozřejmě na všech hlavních streamovacích službách zde

 

Jak se hudebně liší jednotlivé části trilogie, přibližuje Jaromír 99: „První album Das Schloss/Zámek je hodně literární a hodně surové. Amerika je epická. Myslím, že je z ní cítit, že vznikala pro divadlo. A Der Process je klubová deska. Cítíme tep města i noční tančírny a šantány. Ale také úzkost a strach.” První album Das Schloss vzniklo v roce 2014 jako soundtrack ke komiksové adaptaci Jaromíra 99 a Davida Mairowitze. „Měli jsme odehrát jen dva koncerty, jeden v Praze a druhý v Literárním domě ve Stuttgartu na výstavě K: Kafka v KomiKsu, kde Jaromír vystavoval s kultovním komiksovým tvůrcem Robertem Crumbem a francouzskou výtvarnicí Chantal Montellier. Ale hned jsme dostali další nabídky,” líčí vznik celé trilogie Jaroslav Rudiš. A Jaromír 99 pokračuje: „Mysleli jsme si, že to bude jednorázový projekt. Pak nám v divadle v Brémách, kde podle Zámku vzniklo představení, ve kterém jsme hráli, nabídli převést na jeviště Kafkův fragment Amerika. A pak jsme si řekli, že by bylo dobré trilogii uzavřít asi nejznámějším Kafkovým dílem - Procesem.” 

 

Příprava desky připomínala literárně-hudební seminář, říká s nadsázkou Dušan Neuwerth: „Jára Rudiš s námi knihu rozebere a už přitom najdeme místa, která nás inspirují a pomohou nám děj odvyprávět. Některé písně vznikají improvizací, jiné nápady přinesou do zkušebny hudebníci. Některé skladby na albu Der Process jsou Kafkou volně inspirované. Většina textů ale vychází přímo z Kafky.” Kapela pak desku nahrála v lednu 2023 ve studiu SONO Records Doupě.

 

Podle Rudiše je román Proces příběhem o vině a touze po spravedlnosti: „Bankovní úředník Josef K. je jednoho rána zatčen. Neví proč a nikdy se to ani nedozví. Bojuje s neviditelnou silou, temnou mocí, byrokracií. Chce dosáhnout očištění, ale nakonec skončí v lomu s nožem v srdci. Zemře jako pes, jak Kafka píše. Je to temný a současný příběh, ve kterém je ale i humor.”

 

Podobně jako Kafka psal německy, ale jeho druhým jazykem byla čeština, tak i texty se pohybují mezi němčinou a češtinou. Přesto se na albu objevuje jedna anglická píseň. „Prostě to tak přišlo. Ve skladbě Shame - Stud jsme to zkoušeli německy i česky, ale nakonec z toho nejlépe vyšla přece jen angličtina. Stud a vina jsou velké Kafkovo téma. Ta píseň působí křehce - možná proto, že Dušan Neuwerth ji složil na klavír, když uspával svou malou dcerku. Ale ten text je absolutní protiklad. Je v něm velká temnota. Vzniká tak zajímavé napětí. A to, myslím, platí i pro další skladby,” vysvětluje Jaromír 99.

 

Kafka Band představí Der Process naživo na několika málo koncertech v říjnu a listopadu. „Každé album vzniklo s úplně jiným nástrojovým obsazením, a proto není možné jen tak mezi alby přeskakovat. A ani to nechceme. Chceme na scéně odvyprávět Kafkův příběh tak, jak ho my vnímáme. Takže tentokrát nás čeká Der Process. Ale v přídavcích pár starších skladeb připomeneme,” přibližuje Dušan Neuwerth živou podobu. 

 

V roce 2024 uplyne sto let od smrti Franze Kafky. A již letos 140 let od jeho narození. Spisovatel se narodil v Praze 3.7.1883 a zemřel 3.6.1924 v rakouském Kierlingu. Dnes platí za patrně nejslavnějšího pražského autora.


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Alternative | Rock

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Frames a Glen Hansard

The Cost
Dostupné varianty
CD 225 Kč
obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč

BONUSY



O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×