obal alba

Homunkulus

Jan Fic

Indies Scope / 2023
Žánry: folkrock, blues
2664613
CD 297 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 149 Kč
LP 494 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 199 Kč

O ALBU

Blues je krev, která proudí v žilách kytaristy, zpěváka a autora Jana Fice. Novinka nazvaná Homunkulus dovršuje triptych sólových alb originálního písničkáře a na předchozí Město(2018) a Potom(2020) tematicky navazuje. Hledání identity osobnosti v současném světě stejně jako hudba na tomto albu jde na dřeň. Homunkulus Jan Fic na albu nabízí svou tvorbu syrovou a obnaženou až na kost.

Na předchozím albu Potom spolupracoval Jan Fic s Martinem Kyšperským, který ovlivnil celou nahrávku hlavně jako producent. Současná nahrávka je v tomto směru daleko syrovější a i přes bluesrockové vypalovačky jako je třeba skladba Barák, i daleko intimnější. Jan Fic přiznává, že je opět sebereflexí. „Tohle album je teda hlavně o lidství v různých podobách, a taky o snaze nebýt jen uměle vykonstruovanou pseudobytostí, homunkulem, ale skutečným člověkem se vší nepolapitelnou krásou nejednoznačnosti, která k životu patří.“ Nahrávalo se ve Studiu Indies pod dohledem Dušana Součka. Spolu s Janem Ficem, který je autorem všech skladeb, hrají na albu v několika písních na klávesové nástroje Radovan Kramář a na baskytaru Luboš Pecina, se kterými Fic dlouhodobě spolupracuje v různých oblastech. V jedné z písní pak hostuje zpěvačka Lubica Christophory .

 

„Kamarád mi kdysi řekl takovou úvahu. Prý když se člověk narodí, má v sobě nekonečně mnoho osobností a může být, čímkoliv chce,“ zamýšlí se Jan Fic nad vznikem alba. „Postupně ale různý osobnosti chtě nechtě umírají, další člověk záměrně zabije, aby mohl upřednostnit ty, který jsou pro něj důležitější. Vybere si povolání, stane se třeba rodičem, kvůli tomu se zase vzdá nějakýho koníčku a tak dále. Nakonec člověku zbyde jedna poslední osobnost. Když zemře i ta, člověk odejde s ní. Moje předchozí alba byly hlavě o hledání sebe sama a zkoušení různých rolí. Na téhle desce se myšlenkově i hudebně vracím k jádru, přesně podle té úvahy.Odhazuju všechno přebytečný a zůstávám jenom člověkem, a stejně tak hudba zůstává syrová a obnažená až na kost. Nehledám dokonalost, ale snažím se spíš zachytit autenticitu aktuálního rozpoložení v daným okamžiku.“


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Folkrock | Blues

obal alba

ZVA 12-28 Band

Z ruky zobať
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Oravec Jerguš

Done So Far
Dostupné varianty
CD 212 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Jurkovič Family Band

Motion food
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 49 Kč
FLAC+mp3 99 Kč
obal alba

ZVA 12-28 Band

Šibenica frajerka
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
WAV+mp3 199 Kč
obal alba

Traband

Domasa
Dostupné varianty
MP3 99 Kč
CD limit. ed. 299 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×