obal alba

Okolo Spinečka

Folklórní soubor Spinek

Vlastní náklad / 2020
Žánry: folklor
SPN01
CD 249 Kč

O ALBU

Víte, co je to spinek? To slovo je velmi staré a označovalo dříve místo, kde se ve tvaru špice stékaly („spínaly“) dva potoky nebo scházely dvě polní tratě, cesty či chodníky. Co z uvedeného dalo vzniknout názvu dávno zaniklé rybářské osady na břehu Moravy, nevíme.  Zbylo jen její jméno, které dnes nese část obce Vnorovy. To místo ale není jen tak ledajaké, protože se o něm zpívá hned v několika lidových písních. A v roce 1988 vznikl v obci folklorní soubor Spinek, v jehož činnosti dnes pokračují dva stejnojmenné pěvecké sbory – ženský a mužský. 

To jméno bylo rozhodně zvoleno šťastně, protože slovo spinek má svým způsobem kouzelnou moc –  „spíná“ (spojuje) v mnoha ohledech. Není to jen o zkouškách, které kromě zpěvu dávají možnost setkat se, povykládat si, zapomenout na každodenní starosti či životní těžkosti, ale také o společných dovolených či veselých narozeninových oslavách. Je to o spojení lidí, kteří milují zpěv a obec, v níž žijí. A také o sounáležitosti a snaze udržet a předat dalším generacím kulturní odkaz předků. Není náhodou, že mnoho dětí a vnuků zpěváků obou sborů se také věnuje folkloru… 

Pozitivní energii Spinku odráží i toto CD: zpěvačky a zpěváci obou pěveckých sborů spojili své síly a natočili nejen pro sebe, ale pro všechny příznivce slováckého folkloru ty písně ze svého repertoáru, které mají nejraději a to s Cimbálovou muzikou Růža. Některé jsou obecně známé, jiné budou pro „přespolní“ posluchače příjemným překvapením. Výběr je vskutku pestrý, na cédéčku najdete písně milostné, vojenské, písně z přírody i písně pracovní, žertovné, táhlé i taneční. Příprava na natáčení a především samotná práce ve studiu byla pro oba sbory velmi náročnou etapou a svým způsobem „životním“ mezníkem. Vše se ale zvládlo skvěle. 

Přeji všem zpěvačkám a zpěvákům, aby jim jejich krásný koníček i nadále přinášel jen samou radost a posluchačům tohoto CD příjemný poslech.

Lucie Uhlíková


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Folklor

obal alba

Antologie moravské lidové hudby

Antologie CD 4 - Valašsko, Lašsko, Zlínsko
Dostupné varianty
CD 224 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Musica Folklorica

Spal bych, spal bych, žena mi nedá
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Musica Folklorica

Ej, ženy, ženy, poradteže mi
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Cimbálová muzika Vlasty Grycové a Vlasta Grycová

Vlasta Grycová - O lásce
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×