obal alba

Doba kameňa

Drutty

Piper Records / 2019
Žánry: alternative, rock
PIR028
LP 399 Kč

O ALBU


Doba kameňa kopřivnických Drutty hraje na temnější strunu a boří zavedená pravidla.

Kopřivnická úderka Drutty vypustila do světa nový zásek, kde hraje prim pestrobarevná hudební otevřenost, v níž dominují a na povrch se derou především temné odstíny. Pro zájemce o Dobu kameňa ještě zdůrazněme, že tento počin vychází pouze na vinylu a na kazetě. V případě 100 kusové vinylové edice se jedná o kolaboraci Kachnička Entertainment (KE 007) a Piper Records (PiR028), lo-fi kazety v počtu 50 ks jsou pak čistě v režii Kachničky a vnímáme je spíše jako fyzický doplněk k přiloženému downloadu. Drutty hrají od roku 2009. Postupně přešli od industriálního noise k poněkud přístupnější hudbě, která má asi nejblíže k metalu a psychedelickému rocku, občas lze v jejich skladbách zaslechnout i náznaky punku či hardcore (zjevně pozůstatky vlivu jejich bývalé kapely Kauflant, která vydala svoji jedinou desku u Piper Records v roce 2010.)

Doba kameňa je jejich druhé plnometrážní album a třetí velké LP, počítáme-li i debutový split s MSsND.

Písně:

Kolotočář Eda 03:10

Pokažený párek 05:32

Sorry For The Delay 03:32

Gaťky 05:15

Savan je kamoš 06:41

Tisíce koster 04:45

Slavonia 05:52


Recorded At – Studio Kachnička

Credits

Artwork – Kateřina Sudolská

Bass, Voice – Lukáš Sedláček

Drums – Milan Marek

Guitar – Leo Horatius, Miroslav Svoboda

Keyboards, Synthesizer – Michal Burget

Lyrics By – Lukáš Sedláček, Martin Hozlár (tracks: B3)

Mastered By – Daniel Václavek

Piano – Honza Szabó

Aktuálnímu albu je nejbližší střední tempo, přičemž jasným poznávacím znamením jsou roztahané hudební plochy, které se střídají s melodickými pasážemi. Jako působivý kontrastní element se jeví fakt, že každá ze skladeb dostala do vínku jak přívětivou tvář, tak i jistou nevlídnou komplikovanost. Rozhodně se tedy nesází výhradně na „první dobrou“, ale jde se do hloubi, jakoby až na pomyslnou dřeň. Asi nejvýrazněji se na nahrávce projevují dva prvky, a to určitá odtažitost a naléhavost. To platí také pro vokál, přičemž v některých skladbách bývá preferován rovněž murmur. Jako inspirační zdroj můžeme označit projekty, v nichž má hlavní slovo kanadský šoumen a všeuměl Devin Townsend, nicméně prezentovanou směs různých stylů obohacují například také prvky punku či hardcoru. K nahrávce je tedy třeba přistupovat s otevřenou myslí, protože posluchač v tomto mixu skličujících, ale také energií nabitých pasáží v podstatě neví, co může očekávat… A v tomto případě to můžeme označit za výhodu. Album je rovněž plné momentů, které jdou proti proudu toho, co se považuje za obvyklé. Zmiňme například skutečnost, že první skladba Kolotočář Eda i třetí Sorry for the Delay končí tak nějak nečekaně, jakoby bez pomyslné a tolik vyžadované gradace.

Naopak druhý song v pořadí Pokažený párek v podstatě bortí pravidla o nějaké struktuře písní, která má zajistit oblíbenost, protože je tvořen dvěma spíše nesourodými částmi. Spojuje je snad jen to, že v obou se tlačí do popředí undergroundové výrazivo ve stylu Plastic People of the Universe či Mejly Hlavsy. Prostě další potvrzení toho, že Drutty hodlají plout v těch vodách, ve kterých jim je zrovna nejlépe. Bez toho, aniž by přilnuly ke konkrétnímu žánru.

Ke zvýšené pozornosti strhávají také česky psané texty, které sázejí na důmyslně jasná sdělení, v nichž se odráží mimo jiné inspirace východní kulturou (Pád je zákon. /// Slova jsou klíč. /// Světlo je cesta. /// Voda je mír) nebo se například poukazuje na mnohoznačnost našich rozhodnutí (Nejdu dál a nemám právo spát. /// Nejdu dál a rozhodnout se musím sám. /// Kolikrát se ještě cesta rozdvojí? /// Kolikrát se po ní vrátím až k vám?)

Doba kameňa přináší spoustu hudebních výkřiků a tichých proseb, stejně tak příjemnou těžkopádnost, která má určitý pozitivní drive, a to navzdory tomu, že písněmi prostupuje, jak už bylo zmíněno, také jakási temnota. Každopádně album má ještě jeden výrazný rys. Vzhledem k přítomné hudební netečnosti a zároveň neodbytnosti konečný výsledek posluchače nutí přemýšlet, co je bráno s nadsázkou a co je vlastně myšleno vážně.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Alternative | Rock

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Frames a Glen Hansard

The Cost
Dostupné varianty
CD 225 Kč
obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×