obal alba

Reality

Kolektivní Halucinace

Indies Scope / 2021
Žánry: alternative, folk, rock
2664564
CD 254 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč
WAVnekomprimovaný formát, MP3 přibaleny zdarma 199 Kč

O ALBU

Kolektivní Halucinace nabízí na desce Reality reflexi současnosti. Vzala to, co šeptá, a učinila to albem.

Trio Kolektivní Halucinace vydává autentickou nahrávku o labyrintu současnosti. Třetí řadové album nu-folkových alternativců pojmenované Reality pojednává o kulisách dnešní zvláštní doby. Kapela loví v širokém hudebním spektru od akustické balady přes ambientní nálady až k experimentální elektronice, díky čemuž její písně zasáhnou člověka jako šíp.

 

Kolektivní Halucinace nahrála písně o současnosti, ve které neexistuje sdílená realita, ale jen řada bublin oddělených vysokou zdí neporozumění. „Je to jako situace, kdy zvědavě klepete na zavřené dveře, ty se pootevřou a škvírou slyšíte podivné, děsivé zvuky, ale není nic vidět, za dveřmi je tma. Co uděláte? Pomalu dveře zavřete, otočíte se a po špičkách se vracíte zpět. I pouhá otázka 'co je za dveřmi' je tak zneklidňující, že si ji raději ani nepokládáte," přibližuje jedno z témat nahrávky zpěvák a kytarista Jakub Mühlfeit.

 

Všech deset skladeb na albu staví na silné melodii a klasickém písničkářství. Zároveň písně kapela opentlila skvělými texty, jejichž zvukový kabát se od prvního do posledního tracku mění od akustické balady přes ambientní nálady až k experimentální elektronice. Kolektivní Halucinace vytvořila z každé písně střelu, která míří přímo na komoru, texty se dotýkají celé řady témat včetně jedinečného zaostření na sociální problémy. Například v písni Siréna o historické události během stávky horníků na Kladně v roce 1889, nebo samota, izolace a nepochopení moderního světa v písni o stárnoucí důchodkyni Šarlotě Žofii. „Je to taková naše Eleanor Rigby, která nechápe, že její svět pětiletek a všeho toho bláznovství 20. století je už pryč, že už máme jiné šílenství," dodává s úsměvem kytarista a klávesista Jaroslav Habrda. V písní Realita nahlíží kapela do hloubi nového druhu samoty a zpívá: ,,Bloudím, ale ať hodí kamenem, kdo nebloudí, kdo se nebojí, kdo všechno ví."   

 

Bubeník Tomáš Příkaský k tomu říká: „V současnosti vedle sebe stojí Mickey Mouse, Dalajlama, Breivik, Donald Trump, Batman, Greta, Usáma bin Ládin, atd. a když se člověk neorientuje v souvislostech, můžou jít všichni spolu ruku v ruce jako dobrá usměvavá parta." Oproti předchozí desce Kosti je na první poslech jasný rozdíl ve zvuku. Velký prostor dostává syntezátor MicroKorg. Akustické se proplétá s elektronickým a zásluhou citlivého ucha producenta Tomáše Neuwertha podporuje sdělení textů. Jakub Mühlfeit vysvětluje: ,,Nechtěli jsme opakovat zvuk alba Kosti, svět se změnil, my jsme jinde a tak jsme jen přiložili ucho k zemi a poslouchali..." Výsledným dojmem z alba Reality může být pocit, že žijeme v přelomové době, která nám právě proto neodpustí naše zaváhání. ,,Slyšíme psy, vidíme zdi, cítíme chlad a přichází strach. A pak nevidíme zlo, neslyšíme zlo, necítíme zlo. Ale víme," sděluje kapela v písni Šeptají. Po doznění alba je posluchač zbaven iluzí, že budoucnost je růžová. Ovšem již od první písně deskou prosvítá naděje, že: ,,Úsvit už se blíží." Zatím tedy, v tu chvíli před úsvitem, společně poslouchejme, co tato neobyčejná kapela slyšela nejen v hlubinách Země.

 

Aktuální koncerty:

12-13.6. Kladenské dvorky, festival v Kladně

26.6. Hradecký slunovrat, festival v Hradci n. Moravicí

11.7. Festival pro židovskou čtvrť, Boskovice

12.10. Malostranská beseda, Praha (křest alba)


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Alternative | Folk | Rock

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Frames a Glen Hansard

The Cost
Dostupné varianty
CD 225 Kč
obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×