obal alba

Ryba Květovoň

Tady To Máš

Vlastní náklad / 2020
Žánry: rock
TTM4680
CD 249 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč
WAVnekomprimovaný formát, MP3 přibaleny zdarma 199 Kč

O ALBU

AKCE 1+2 CD zdarma!!

Při koupi nového CD TadyToMáš - Ryba Květovoň dostanete jako dárek zdarma CD kapely TadyToMáš -  Srdiečka tiché a Krajina diamantov!! Akce platí pouze do Vánoc nebo vyprodání zásob.  

https://www.indies.eu/alba/3771/krajina-diamantov/

https://www.indies.eu/alba/2729/srdiecka-tiche/



„Jsi lipan, ryba květovoň! / Ploutvemi z plíšků o dno zvoň / a němé lži, že nemáš v lásce / mé drobné háčky, tenké vlasce!“ Lapání lipana, úvodní píseň nového alba hudebního sdružení Tady To Máš kolem pianisty a skladatele Tomáše Kytnara, předznamenává náladu celého alba Ryba květovoň. Alba žánrově těžko uchopitelného, ale o to poetičtějšího a pestřejšího.

Kytnarův projekt Tady To Máš debutoval v roce 2003 eponymní nahrávkou tří skladeb, jíž dominoval instrumentální desetiminutovýBigbít pro klavír a orchestr. Na dalším EP Tady To Máš Takhle (2006) se již objevují zhudebněné verše slovenské básnířky Judity Kaššovicové a právě současná slovenská poezie byla poznávacím znamením skupiny na plnohodnotných albech Sme len hostia na zemi, Vôňa rána, Krátkovlasá čembalistka, Srdiečka tiché a Krajina diamantov. Básně Judity Kaššovicové ze Šamorína na slovensko-maďarském pomezí postupně vystřídala městská poezie bratislavského rodáka Erika Ondrejičky. Na dotaz, zda se v textech programově vyhýbá češtině, odpověděl brněnský skladatel Kytnar v roce 2013 v rozhovoru pro portál Brno – město hudby: „Snad se ani nevyhýbám, je to spíš otázka mého konzervativního smýšlení – neopouštět zbytečně pohodlnou již vyšlapanou stezku. Opravdu trochu přemýšlím o češtině, ale nějak systematicky hledat nebo si dávat inzerát rozhodně nebudu. Jako slovenští básníci vlastně přišli ke mně, musí cestou náhody přijít i ti čeští.“

Novinka Ryba Květovoň je tedy v diskografii skupiny výjimečná právě tím, že Tomáš Kytnar konečně našel spřízněného českého textaře. Většinu alba – s výjimkou bonusu Pivní meditace od televizního režiséra Vojtěcha Fatky – tvoří zhudebněné české verše polsko-českého básníka a publicisty Bogdana Trojaka, držitele Ceny Jiřího Ortena a ceny Magnesia Litera. Trojakovy texty v minulosti nazpívali také Lenka Dusilová, Ondřej Ruml nebo Tomáš Kočko.

Ke změně dochází i v personálním obsazení samotné skupiny. Tady To Máš bylo vždy volnějším uskupením Kytnarových přátel, do značné napojených na brněnský klub Stará Pekárna (jehož je Kytnar dramaturgem). Zatímco na minulých albech hráli výraznou roli slovenští hudebníci jako Juraj Turtev nebo Miloš Železňák, na novince převládá český element. Rytmiku má na starosti osvědčená brněnská dvojice Mojmír „Bob“ Sabolovič a Lukáš Kytnar (Tomášův syn), známá z čím dál úspěšnější bluesové kapely Band of Heysek. Mezi dalšími instrumentalisty najdeme například Karla Markytána (AG Flek) na foukací harmoniku, Jana Kyncla na saxofony a flétnu, Aliaksandra Yasinského na akordeon, Petra Zavadila (Mucha, Ty Syčáci) na kytaru, Broňka Šmida na saxofony nebo Pavla Plcha (Tomáš Kočko & Orchestr) na perkuse. Sólových pěveckých partů se zhostila osvědčená dvojice Tomáš Frgala a Jana Fujaková.

Album vznikalo od listopadu 2019 do června 2020 ve spolupráci s mistrem zvuku Broňkem Šmidem. Obal zdobí malby Víta Ondráčka.


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Rock

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Frames a Glen Hansard

The Cost
Dostupné varianty
CD 225 Kč
obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×