obal alba

Oknom

Katarína Koščová

Slnko Records / 2014
Žánry: pop
1573005
CD 284 Kč

O ALBU

„Po piatich rokoch ma prestalo baviť spievať stále tie isté pesničky, potrebovala som zmenu, aj keď to trochu trvalo. Som nadšená zo spolupráce so skvelými muzikantmi, ktorí z tých mojich nápadov dokázali vytvoriť piesne, ktoré ma tešia a ktoré ma nesmierne baví interpretovať.“ Nahrávka sa pohybuje v okolí žánrov ako je šansón, jazz, folk, ale ako Katka rada hovorí: „Sú to v prvom rade pesničky, nechcem ich nijako škatuľkovať. Album sme nahrávali len pár dní, chceli sme docieliť živý, možno až koncertný zvuk, preto celá kapela nahrávala spolu naraz. Túžili sme zachovať takú tú lajfkovú špinu a život, preto je na albume minimum strihov a ladenia.“

 

Ak ste náhodou nezachytili, Katarína Koščová vydala 5.septembra nové autorské CD s názvom Oknom. Od jej posledného počinu medzitým ubehlo päť rokov, ale čakanie stálo za to. "Album Oknom je dôkazom toho, že tvorba na pomedzí jazzu, folku, šansónu a nevtieravého popu je zmes žánrov, ktorými si Katka Koščová dláždi cestu k úspechu. Možno nie masovému, jej skladby na nás pravdepodobne nebudú ani teraz vyskakovať z každého rádia, no nájdu si priaznivcov medzi poslucháčmi, ktorí sa neuspokoja s niečím priemerným a na rozdiel od väčšiny ľudí sú aj pravidelnými návštevníkmi koncertov. Nejde však o žiadnu ťažkú alternatívu, ponúkaná kolekcia trinástich skladieb je ľahko zrozumiteľná všetkým, ktorí jej rozumieť chcú. K tomu môžeme Kataríne Koščovej už teraz pogratulovať" píše sa v recenzii na portáli Hudba.sk. Na novinke dominuje raz jemný a podmanivý, inokedy nástojčivý zvuk klávesov Daniela Špinera. Jeho hra tvorí základnú líniu celého albumu, ktorému z tohto pohľadu stačilo naozaj tak málo, a pritom je hudobne tak vyšperkovaný. Nemožno tu ani náhodou hovoriť o monotónnosti. Daniel Špiner je jednoducho macher vo svojom fachu a dokáže vykúzliť melódie, v ktorých sa pri každom ďalšom počutí dá odhaliť niečo nové, dovtedy zahmlené. Vrstvenie hudobných aranžmánov albumu vnáša do počúvania akési tajomno, ktoré si môže poslucháč odkrývať tempom, ktoré jemu samému vyhovuje.
Za výsledkom inštrumentálnej stránky albumu stojí práve spoluhráč Andreja Šebana spoločne so samotnou Katkou Koščovou. Rokmi overená autorská dvojica sa opäť podpísala pod väčšinu skladieb. Po jednej piesni hudobne prispeli aj Martin Husovský z Komajoty a Ján Knapík. K finálnemu stvárneniu platne výrazne dopomohla aj spolupráca s prvotriednymi hudobníkmi, ktorí dokázali zhmotniť Katkine hudobné predstavy – Rasťo Uhrík (kontrabas), Daniel Šoltis (bicie), Peter Tomko (gitary) a Michal Červienka (akordeón), ktorého umenie si budú môcť fanúšikovia vychutnať aj na bližiacom sa turné. O texty sa vo väčšinovej miere postarala tiež Koščová. Na novinke sa pohráva s poetickosťou, ktorú sa nebála povýšiť na jeden zo základných pilierov albumu. Práve lyrickosť novinky otvára priestor obrazotvornosti poslucháča, ktorý si do intimity piesní môže dosádzať svoje vlastné prežité skúsenosti. Dvoma českými textami obohatil album legendárny Michal Horáček a svojím rukopisom prispela aj Silvia Kaščáková, ktorá rovnako s Katkou nespolupracuje prvýkrát.


 
Katarína Koščová – Oknom
(Slnko Records, 2014)

1. K plafónu
2. Staré lásky
3. La la la
4. Ticho
5. Vtedy
6. Člověk je rodem tanečník
7. Přes most bez punčoch
8. Rieka
9. Pod šapitó
10. O život
11. Oknom
12. Magdalénka
13. Z kaviarne Slávia

Nenútené spojenie hravosti s intimitou

Je mnoho albumov, ktoré prinášajú buď intímnu melanchóliu alebo bezprostrednú veselosť, či také, ktoré sa snažia o kombináciu oboch nálad, čo v konečnom dôsledku nie vždy spolu ladí do jedného prirodzeného celku. Novinka Oknom je príkladom toho, že interpret môže uveriteľným spôsobom stvárňovať oba protipóly tak, že mu jedna i druhá poloha dokonale sedí. Katarína sa predstavila na jednej strane ako zádumčivá, melancholická a nežná duša (Staré lásky, Vtedy, Oknom, Rieka) a na strane druhej ako speváčka, ktorá si užíva radosť z hrania a svoju veselosť a spontánnu radosť vie bez silenia preniesť aj na svojich priaznivcov (O život, Z kaviarne Slávia, Člověk je rodem tanečník, Přes most bez punčoch). Stačí zavrieť oči a nechať sa unášať atmosférou jednotlivých piesní.

Ale poznáte to, sú albumy, na ktorých sa nachádza minimálne jedna skladba, o ktorej si poviete, tak táto tu nemusela byť. To som si povedala pri songu Pod šapitó. Následne som si uvedomila, že sa na to pozerám príliš krátkozrako. Veď jednou z najvýraznejších čŕt  Katky Koščovej sú predsa živé vystúpenia, ktoré sú charakteristické uvoľnenosťou, vychutnávaním si spriaznenosti medzi speváčkou, jej kapelou a fanúšikmi. A práve k atmosfére živých vystúpení sa hodí niečo, čo znie tak ako táto skladba. No aj tak, pomyslieť si niečo v podobnom duchu iba pri jednej piesni z celkového počtu trinásť je zanedbateľné.

Už teraz môžem bez preháňania a pochýb vyhlásiť, že z prešovskej rodáčky sa rokmi vyprofilovala originálna autorka hudby, textárka a speváčka, ktorej hudbu a hlas bez problémov rozpoznáte medzi desiatkami ďalších. Vo svojich piesňach ponúka samú seba bez akýchkoľvek postranných hier. Do zbierky svojich albumov tak prispela v týchto dňoch kúskom, ktorý je skutočnou hudobnou lahôdkou a zaslúži si patričnú pozornosť.

Autorka: Miroslava Rabčanová


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Pop

obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Jaryn Janek

Ty lidi
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Luno

Zeroth
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
LP 299 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Psychedelic Morning

Cigareta ve dvou
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×