obal alba

Šunen savore

Ida Kelarová a Jazz Famelija & Guests

Indies Scope / 2012
Žánry: gipsy, jazz, world music
MAM509
CD 254 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 149 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč

O ALBU

Ida Kelarová na nové nahrávce, spolu s Desideriusem Duždou, znovu rozezněli vzájemné porozumění s kapelou Jazz Famelija. Tentokrát se na albu pojmenovaném Šunen Savore (Slyšte všichni) snaží posluchači přiblížit krásu hudby ve vztahu s neklidným, spontánním temperamentem romského srdce. Patnáct skladeb představuje Idu Kelarovou a její spoluhráče v tom nejlepším světle na muzikantské cestě, kterou společně představili již dříve na album Aven Bachtale. Oproti ale jazzové nahrávce Aven Bachtale je aktuální album více soustředěné na romskou píseň.

Natáčení alba probíhalo ve studiích Sono Records a vznikalo přímo na místě. Ida Kelarová o vzniku alba říká: “Písně se neustále tvoří a my je nestíháme natáčet, což by byla škoda. Takže jsem cítila impuls a šlo se do toho. Jsme seskupení, kdy všichni hrajeme a máme své další aktivity, takže když se sejdeme, tak to je opravdu jen na koncertech. Tentokrát jsme se všichni sešli na 6 dní a ve studiu jsme tvořili. Předložila jsem naše nové písně kapele přímo na místě. Nikdo jsme pořádně nevěděli, co z toho vznikne.” Výsledná nahrávka jen potvrzuje, že tito muzikanti jsou naladěni na stejnou vlnu. Muzikanti nezastírají, že mají rádi jazz a že jsou jazzoví hráči, ale celkově je pozornost soustředěna na píseň, melodii a i proto zde vynikají jak vokál Idy Kelarové, tak další hostů. Hned tři další sólisty můžete na nahrávce slyšet.  Marie Duždová, Jan Dužda a Oto Bunda dokazují společně s Idou Kelarovou krásu romského zpěvu.

Nechybí i další hosté (Ondrej Čtveráček – saxophone, Július Baroš – trumpet, Štěpán Janoušek – trombone), které doplňuje srbský akordeonista   Lelo Nika. Hraje směs hudební produkce Balkánu, jazzu, a zejména rumunské hudby a s Idou Kelarovou ho pojí letité přátelství. „Třešničkou na dortu se stal můj dlouhodobý kamarád a velký umělec Lelo Nika. V podstatě jsem měla dlouhodobý sen, pozvat Lela ke spolupráci, tak se to tentokrát podařilo. Navíc miluji akordeon jako hudební nástroj, nebo u nás, v naší hudební rodině tento nátroj zastával důležité místo.”  

Předchozí alba Idy Kelarové byli koncepční, ať jazzové, nebo baladické. Tentokrát album přináší čistou radost z hudby a písní. Nejlépe asi citovat z úvodního slova Ivy Klímové na albu:

Romská hudba a kultura je živá.
Písně provází člověka celým životem.
Romské písně mají kouzelnou moc, jsou skvostem romské kultury.
Projevuje se v nich srdce, duše i povaha člověka a celého lidu.


O formaci Jazz Famelija

Tvorba formace Idy Kelarové a Jazz Famelija se vyznačuje propojováním romských a jazzových prvků, romských harmonií a latinsko-amerických rytmů se zvukem jazzové kapely. Ida Kelarová přizvala ke spolupráci ty nejlepší české a slovenské hudebníky, v nichž se spojuje tradice romského muzikanství s otevřeností a novátorstvím mladých jazzmanů.
Aktuální složení  je: 

Ida Kelarová - zpěv

Desiderius „Dežo“ Dužda - zpěv, kytara

Ondrej Krajňák - klavír

Tomáš „Kaštan“ Baroš - kontrabas

Marián Ševčík - bicí

Roman Jánoška – housle

Yonatan Bar Rashi - percussions


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Gipsy | Jazz | World music

obal alba

Čankišou

Lé La
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Tim Eriksen a Folkové prázdniny

Northern Roots Live In Náměšť - FP 2008
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
RECENZE

BONUSY



    O NÁKUPU
    © Indies Scope

    IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
    ×