obal alba

Tak mě tu máš

Jaromír Nohavica

Vlastní náklad / 2012
Žánry: folk
99997
CD 259 Kč

O ALBU

Jaromír Nohavica vydává další studiové album. Čtrnáct nových písní, které jsou nejen návratem k folkové poetice 80. let, ale i nekompromisním pojmenováním světa kolem nás, je záměrně aranžováno střídmě v duchu současných koncertů, kde Jaromíra Nohavicu doprovází vynikající polský akordeonista Robert Kuśmierski. Jakoby obloukem se album vrací k Divnému století nejen tematicky, ale i hostujícím Jaromírem Nohavicou starším na housle. Folkové šansony podpořil klavírním doprovodem Dalibor Cidlinský jr. Tak mě tu máš - ber nebo nech.
Albem Tak mě tu máš Nohavica jako tradičně reaguje na aktuální události. "Vždycky reaguju na to, co se kolem mě děje. Přesto bych ale nic konkrétního z nové desky nevypichoval. Karel Plíhal říkává, že každá deska je dokumentem tvé duše té doby. V danou chvíli to třeba člověk necítí, ale po letech zjistí, že takový opravdu byl. Bylo to tak s albem Ikarus, stejně tak třeba s deskou Darmoděj, takové je i Mikymauzoleum. Všechny mé nahrávky jsou obrazem toho, jaký jsem v dané době byl. Písně, které jsou na nové desce, jsou tedy shrnutím určité doby, během které jsem si chodil po světě, skládal a dával si je takříkajíc do batohu. Když byl plný, začal jsem se v něm přehrabovat a usoudil jsem, že bych mohl něco natočit," uvedl Nohavica.
 
Písně: 

Řeka zapomnění  /3:19
www.idnes  /4:43
Zlo sedí v rohu pokoje  /3:11
U nás na severu  /3:18
Kupte si hřebeny  /2:41
Jiné to nebude  /3:33
Andělé moji  /1:42
Dežo  /2:15
Telegram  /1:57
Já chci poezii  /2:23
Zbloudillý koráb  /3:13
Minulost  /3:29
Moskevská virtuálka  /1:38
Z minula do budoucna  /3:25

Celkový čas: 40:47

Hudba, text : Jaromír Nohavica (1–14)
Zpěv: Jaromír Nohavica (1–14)
Kytara : Jaromír Nohavica (1–10, 12–14)
Akordeon: Robert Kuśmierski (2–4, 6, 8, 10, 12–14)
Piano: Dalibor Cidlinský jr . (9, 11)
Housle : Jaromír Nohavica st. (8)

Hudební producent: Dalibor Cidlinský jr .
Zvuk, mix: Dalibor Cidlinský jr .
Nahráno: Grandhotel Prostějov , pokoj č. 309 24.–27. února 2012
Smícháno: v e studiu DC Sound
Mastering: Ecson Waldes , studio Biotech

Produkce: Jakub Lis
Producent: Angelus Aureus o.p.s
Realizace Cd: Petarda Production a.s.

Grafický design: Aleš Najbrt, Studio Najbrt
Foto: V áclav Jirásek
Výroba obalu: Retis Group s.r .o.
Vydal: Jaromír Nohavica,2012

 

    Právě vydané album Tak mě tu máš je nohavicovské se vším všudy. Částečně pochmurné, včetně slovanské melodiky, dřevního folku, tematicky rozmáchlejších songů nebo malých osobních příběhů.

     Čekání na nový titul Jaromíra Nohavici se vyplatilo. I když album Tak mě tu máš není tolik aranžérsky propracované jako památné Divné století (1996) nahrané s kompletní kapelou, přesto má novinka na tuhle desku jakousi návaznost. Zatímco tam se Nohavica ohlížel za prošlými časy a na dalším albu Babylon (2003) vnímal globální guláš nové doby, kolekce Tak mě tu máš jakoby nahlíží víc do budoucnosti a skepticky komentuje vynořující se kontury nynějšího století.

            Už v úvodní písni Řeka zapomnění Nohavica přirovnává dějiny k veletoku, který plyne kamsi do černé nejistoty a unáší sebou jak egyptskou Kleopatru, tak civilizaci našeho věku. Nohavica má cit pro rozmáchlé drama a velké příběhy, člověk skladbu poslouchá se zatajeným dechem. Motiv lodi se opakuje v melodicky vygradované osudové písni Zbloudilý koráb, který se jen potácí ve vlnách. A poslední skladba Z minula do budoucna celé částečně pochmurné pojetí alba rámuje.

            V obrysech nového století není mnoho věcí, které by Nohavicu nadchly. Vystihuje to úvod písně Kupte si hřebeny ( „ Kupte si hřebeny, blíží se všivé časy „). V písni Já chci poezii si stýská po básnících, o které dnes nikdo nestojí. Rád by debatoval o verších geniálního romantika Karla Hynka Máchy, ale nemá s kým. Lidi si prý folkaře vyfotí raději mobilem. „Co mám ze života, samé přízemnosti,“ zpívá smutně.

            Svět je bizarní. V Moskvě, kde zpívaly Nohavicovy velké vzory Vladimír Vysockij a Bulat Okudžava se „ rubl líbá s dolarem a vodka se mísí s whisky „ (Moskevská virtuálka). Svět se připomíná depresivně drsnými titulky na internetu v písni www.idnes, proti kterým Nohavica staví sebe a svoji lásku. Rád by jí poslal telegram jako v minulém století, ale tato služba již byla zrušena.(Telegram). A tak se Nohavica fanfarónsky rozparádí v domácké odrhovačce U nás na severu nebo se vydá do tmavých koutů podezřelé čtvrti, kde je mu jeho bílá kůže na obtíž (Dežo).

            Mnohé písně jsou samozřejmě stylizované. Přitom do sebe výtečně zapadají a dávají albu tématickou jednolitost. Jenže minulosti nelze uniknout ani v roce 2012 a Nohavica ji přijímá. V písni Minulost zazní slova „Tak mě tu máš“, jež se stala také názvem alba. Lze je vztáhnout i na samotného Nohavicu, který možná tímto způsobem nabízí sám sebe, jako by říkal: „ Tak mně tu máš – nech, nebo ber.“

            Každému doporučuji, aby bral, protože navrch dostane porci slovanské melancholie, čechrané harmonikou Poláka Roberta Kuśmierského. Na albu zní též výtečné melodie srostlé se slovy jako větve se stromem a Nohavicův charizmatický zpěv. Se zápalem vypravěče písničkář líčí obrazy velkého světa a zakomponuje do něj i zdánlivě malé, velice osobní příběhy. Nikdo z kolegů nedělá takové písně jako on. Starý dobrý Nohavica.

Hodnocení 90%
 

Vladimír Vlasák
Zdroj: Mladá fronta Dnes


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Folk

obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MC 79 Kč
MP3 149 Kč
LP 899 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
WAV+mp3 249 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Bran

An delienn
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×