Střela zastavená v jantaru - MATĚJ X. ŽITO - MF Dnes Brno (1.8.2008)

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Alternativa, která celosvětově obstojí

Martin Kyšperský, určující postava brněnského alternativního seskupení Květy, vždy rád dělal věci po svém. Netradičně, což v těch šťastnějších případech znamená svěže. A Kyšperský naštěstí patří mezi případy šťastné.

Zábavný underground Po sérii tří demonahrávek a dvou desek vyšlo letos u Indies třetí, nejvyzrálejší album Květů Střela zastavená v jantaru. Výlet do hudebních krajin za hranicemi řečeného. Kapela rozvinula svůj osobitý rukopis a přidala ještě lepší písně s výraznějšími nápady. Vše plyne přirozeněji, hudební vata se nekoná.
Dílo je manifestem toho, jak se dá dělat umělecky hodnotná, zábavná hudba a přitom být věrný nepsaným pravidlům undergroundového manifestu. Skladby dávají smysl, překvapují skvěle zvládnutými aranžemi i zvukem, ale ani v nejmenším se nepodbízejí. Na mysli vytane Jablkoň. A jako třešnička na dortu se celou stopáží line nedefinovatelný pocit, že každá píseň je poctivě odžitá, ne-li přímo odtrpěná. Ano, souvisí to s texty, ale jde o něco hlubšího. Jakýsi vnitřní svět tělesa. Pořád nic? Navštivte oficiální stránky a projděte si aktuality. Víc už napovědět nedokážu. Snad jen - všimli jste si, že každá kapela, se kterou lze žít a umřít, bývá opředena tajemstvími libovolné povahy?
Vezměme to popořadě: Pověsím prádlo ukazuje Květy jako nejvýraznější pokračovatele brněnské alternativní školy. Ohýbaný plech v úvodu, obskurní nástroje a zvukové finesy na každém kroku, to vše s hlavou i patou. Zároveň se projeví snad jediná (navíc relativní) slabina desky. Kyšperského jedinečný pěvecký projev místy hraničí s až nepříjemným pitvořením se, jež může ve výsledku ubrat emocionální síle sdělení.

Z kukly vylétl motýl Druhá Zvíře nebo sebe a zvíře, jedna z těch, které mě chytly a nepustí. Křehká balada o zlé minulosti, osvícení a snad i odpuštění. Bílý tygr: fantastické vícehlasy, nervní tempo a něžné ševelení. Praktická ukázka rozdílu mezi bolestínstvím a vyzpívaným utrpením. Venkovská hororem nasáklá Z kukuřičných polí se dotýká industriálu. Originální název písně? Kolik mravenců musí přijít, aby odtáhli ledničku! Jak důležitou roli hrají v textech Kyšperského jeho noční sny! Nechápete nic, ale rozumíte všemu.
Zážitky z cest kapely reflektuje Viděl jsem Paříž. Další nekonečná tesknota vás zachvátí při Listí podzimním. Tohle je opravdu kapela mezinárodního formátu, rovnocenný člen světové freak-folkové scény. První ze dvou přesně odměřených vstupů bývalé zpěvačky Květů Marty Svobodové se odehraje v Cirkuse. Moře má své vlastní děti: „My už žádný děti mít nebudeme, my už jenom poplujeme.“ Bezvýchodný splín, noise. Jam č. 6 odkazuje na ryze experimentální začátky Květů, po něm přichází závěrečná Je prosinec, je zima. A přináší alespoň pocit smíření. Alespoň ten pocit... a pláč.


Květy vykvetly na brněnské scéně v roce 1993, nicméně pět let pouze hibernovaly ve stadiu kukly, z níž se nejdříve vylíhla housenka a nyní, po patnácti letech existence, mohu nadšeně konstatovat, že z housenky je motýl.

MATĚJ X. ŽITO




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×