Jananas - Václav Koblenc - Deník

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Jananas baví hříčkami. A občas mrazí

Trio, jež je zásadním objevem festivalu Okolo Třeboně, natočilo první desku. Získalo za ni nominaci na Anděla.

Bílý sex s řízkem v lednici. Povrchní pěna dní na mojitových večírcích nebo song o seniorovi, který se rozhodl dělat věci, jež v uplynulých šedesáti letech dělat nemohl. Pro ty, kdo si za slovo folk s odporem dosazují Nedvědy či Montgomery, to bude šok. Pro ty vnímavé ovšem v kladném slova smyslu.

Největší objev festivalu Okolo Třeboně i českého folku jako takového za poslední léta, skupina Jananas, natočila debutové album. Předvádí na něm textovou hravost, hudebně si k akustickému základu kytary a baskytary bere eklekticky z hip hopu, beatboxu i funky a hlavně potvrzuje, že její zpěvačka Jana Infeldová má dar stovky vtípků nejen přesvědčivě podat, ale zároveň mezi ně šikovně skrýt přesah. Nominace na folkového Anděla pár dnů poté, co deska opustila lisovnu, budiž toho důkazem.

Pro jananasí písně jsou klíčové dvě věci: mnohopolohový hlas Infeldové a texty, které zpěvačka píše společně s kytaristou Janem Vávrou. Obsahově řeší sice 'svízele' jako noční nájezd na lednici, bloudění s navigací či mailový plevel, leč činí tak objevně, originálně a s nadhledem. Navíc do písniček zakutali skutečně neskutečnou nálož hříček.

V úvodním Rautu tak Jana Infeldová ironicky začíná: Říká, že dáme jen mojito a doufá,/ že by snad moh i to. Pan Vlastimil, který má 80 let a za sebou první rozvod, se zase v Senior freestyle těší, jak bude kouřit v obýváku, jíst klobásu bez pečiva, mít před sebou dvě piva a říkat tomu perspektiva. Dvouverší 'dá do po ránu do kávy k probuzení destilát a je hned vzhůru každé ráno rád' pak pisateli bzučí v hlavě již drahně dnů...

Svěcení jara obstará Svěcený Jára (Pražské jaro), metrosexuální hrdina písničky Model má sice tričko do véčka a kupuje ho v elku, jenže popíjí pouze zelené té, nečetl v Elle žádný z článků o bodu G, a tak se bude muset dívat na Óčko a vzdychat u péčka.

Pomocí kleští řasy otočí...

Zahlodá–li pochyba, co zbyde, když hříčky omrzí, je čím ji zahnat. Kolik stárnoucích madame se pozná v Dokonalé (odpálené tikotem budíku), která pomocí kleští řasy otočí a jež bývala žena osudová, jenže teď se k ní osud tak cize chová? Milostnou a hitovou Zapatama, vítěznou píseň jednoho z dílů hitparády serveru i–legalne.cz, Infeldová graduje k smutku z nejtesknějších. A skoro geniálně působí pointa GPS: po haldě fórků na téma, jak velkoměšťák zakufruje v jakési ospalé lhotě, kde skalka neznamená stanici metra, náhle zamrazí: ve stádu došli jsme na stejný místo/ jen s jiným navigátorem.

Naživo je třeba si k tomu všemu připočíst pódiový projev Infeldové (vím, nemá to ráda, ale: kdysi prošla coby herečka Rodinnými pouty), který písně posílá ještě dál, a zábavné dobové kusy, co na albu chybí – Slunce, seno, Český lev, rosničkovou Taťánu či u fanoušků dychtěnou, lehce nasprostlou Qeure.

Ke stovce procent přeci jen cosi schází. Předně kvůli třem miniaturám, co na první poslech pobaví, ale při dalších je už posluchač přeskakuje. Škoda, zabraly místo třeba kdysi erbovnímu hitu kapely Jano! o Jendovi, jehož kvůli lásce k sličné zmrzlinářce skolí angína. Téma spamu se povedlo vtipněji zpracovat už generačním kolegům Jananasu, vsetínským Žambochům. A fanoušek, který si kapelu zamiloval na koncertech v triu, bude možná napoprvé z aranží zaskočen.

Folk je mrtev, halasí tu a tam skeptici. Jananas si sice dělá z jeho spřízněného odvětví, trampů, srandu (špekáčky a ohýnek na obalu CD), jinak ale ve stopě kvalitního folku kráčí. Po Jarretu či Šantré tak žánru vyrostla další skupina, jejíž texty po člověku popově nestečou, která dovedně mixuje tradici s modernou a jež má zpěvačku, jíž uvěříte cokoli.

Hodnocení Deníku: 80%
Václav Koblenc

 

http://ceskobudejovicky.denik.cz/kultura_region/jananas-bavi-hrickami-a-obcas-mrazi20110304.html




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×