Domasa - Bengt Edqvist - Lira (Swe)

fotka

 Tjeckisk folkrock. Efter Trabands lysande och med tjeckisk grammis prisbelönta skiva Pritel Človĕka är mina förväntningar på den nya skivan enorma. Bandets ledare Jarda Svoboda säger i pressreleasen att man inför den nya skivan ville höja tempot och göra en skiva mer influerad av rockmusik. Bandet tyckte att de behövde ett basinstrument och plockar då in en … bastuba. Det är bara tjecker som gör sådant, speciellt Traband.
Med Domasa i bilstereon-spelaren kör jag omkring på den västgötska landsbygden skrålandes till låtarnas refränger på tjeckiska, ett språk jag inte begriper ett dugg av, och önskar att jag körde Trabant och att där dök upp en pub där jag kunde ta en pilsner och höra bandet live!
Ty livekänslan är stor på denna skiva, och när jag först lyssnade på den tyckte jag nästan att det lät lite för mycket garagebandsövning över musiken och saknaden efter soundet från den förra skivan var stor. Efter första spåret, Indianer i staden, en indianpunklåt med en även för språkobegåvade allsångsvänlig refräng, följer den oerhört Dylaninspirerade Pli, doutn, nehori. Men av Dylan gör Traband ändå något eget när man basar på bastuba och lägger till det lustiga elektroniska instrumentet theremin.
Och så fortsätter det, en låt har en slags instrumental blåsrefräng som påminner mig om någon melodifestivallåt från 60-talet. På en annan är det rap, tramporgel och stämsång à la CSN&Y. Men allting låter som sagt mycket Traband och mycket tjeckiskt, till och med i Skara känner jag mig som om jag befinner mig i Prag. Det är heller ingen nackdel att cd-fodralet är fint som ett gammalt lp-omslag och att Traband i gammal men uppdaterad progg-anda publicerar alla sina texter med ackord på sin hemsida. Förhoppningsvis snart även låtarna från Domasa så man kan sitta där själv och skråla på tjeckiska och kompa på den polska lågprisgitarren.

Bengt Edqvist
Lira
http://www.lira.se/page.asp?type=2

 
More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×