Jan Otčenášek

Jan Otčenášek byl autorem společenských realistických próz a scenárista.

Jan Otčenášek se narodil v Praze v rodině truhláře. Vystudoval obchodní akademii, maturoval v roce 1943. Poté byl krátce nasazen na práce v Německu, v letech 1944 - 45 pracoval v továrně Avia Letňany, kde byl činný v ilegální skupině mládeže Předvoj.

Po 2. světové válce začal Jan Otčenášek studovat estetiku na FF UK, ale z rodinných důvodů nemohl studia dokončit. V letech 1947 - 51 pracoval ve Spolku pro chemickou a hutní výrobu jako exportní úředník. Od roku 1952 působil v sekretariátě Svazu československých spisovatelů, později jako první tajemník.

V roce 1960 se Jan Otčenášek rozhodl pro svobodné povolání jako spisovatel. V roce 1973 začal pracovat jako dramaturg Filmového studia Barrandov.

Dílo Jana Otčenáška:

Hlavní myšlenkou díla Jana Otčenáška je, že člověk má hledat své vlastní cíle a nepodléhat pohodlné, ale prázdné přizpůsobivosti.Zásadní otázka, jak se člověk vyrovnává se současnou dobou a svým okolím, byla pro něho vázána otázkou, jak se člověk dovede vyrovnat sám se sebou.



Jan Otčenášek vstoupil do literatury dvěma rozsáhlými romány nesoucími

pečeť dobové angažovanosti

:



Plným krokem

- 1952, pokus o tzv. budovatelský román



Občan Brych

- 1955, v románu sleduje autor únorové události r. 1948 a přesto, že se snaží o jejich vlastní vidění, podat je pro současnou politickou situaci plně nemůže.



K druhé vlně české válečné prózy patří:

Romeo, Julie a tma

- 1958, novela patřící k tomu nejlepšímu, co u nás bylo tehdy napsáno.


Sugestivně líčí milostný vztah rozvíjející se mezi gymnazistou Pavlem a židovskou dívkou, kterou chlapec za děsivé atmosféry heydrichiády ukrývá. Příběh končí dívčiným tragickým sebeobětováním.



Kulhavý Orfeus

- 1964, rozsáhlý román v němž autor těžil z vlastních zážitků. líčí v něm život totálně nasazených studentů své generace a jejich ilegální činnost.



Od 60. let se autor soustředil na

intimnější témata

:



Mladík z povolání

- 1968, skeptická erotická novela o stárnoucím spisovateli, vytrvalém dobyvateli žen.



Když v ráji pršelo

- 1972, čtenářsky úspěšný román o mladé intelektuální manželské dvojici, která uniká z Prahy do šumavských hor. Zprvu prožívá idylické líbánky, ale představa, že přestavba starého mlýna na hotel jim poskytne novou spokojenou existenci, se nesplní.



Víkend uprostřed týdne

- 1975, jediná autorova hra - komedie na milosné téma.



Pokušení Katarina

- autorův životní, značně autobiografický román, v němž se snažil vyrovnat se kriticky sám se sebou. Český filmový režisér se v těžké osobní krizi setkává v Istrii s německou architektkou a jejich milostný vztah je poznamenán rozdílnou životní zkušeností. Román však zůstal nedokončeným torzem. Byl vydán posmrtně.



Otčenášek psal také

scénáře k filmům podle svých knih

:


Občan Brych

- 1958


Romeo, Julie a tma

- 1959


Milenci v roce jedna

- 1973



Původní scénáře:
Kolik slov stačí lásce

- 1961


Láska mezi kapkami deště

- 1979 s V. Kalinou



Pro televizi napsal:
Romeo a Julie na konci listopadu

- 1972, televizní hra


Byl jednou jeden dům

- 1976, scénář k seriálu s O. Daňkem.

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×