Horňácká cimbálová muzika Kubíci

Pokud vyslovíme příjmení Kubík, patrně Vám vytane na mysli oblast Horňácka, jeden z několika významných muzikantských rodů a možná také současnou horňáckou cimbálovou muziku Kubíci, která v rodové linii navazuje na odkaz svých předků. Pohlédneme-li nazpět do 19. století, zjistíme, že rod Kubíků se usadil nejdříve v Lipově, odtud se pak část rodu rozšířila do Velké nad Veličkou a část do Hrubé Vrbky.

Většina muzikantů budoucí kapely se postupně dala dohromady již v devadesátých letech minulého století v dětské muzice folklorního souboru Veličánek z Velké nad Veličkou, kde pod vedením učitele Martina Kománka především doprovázela taneční složku. S přibývajícím věkem se muzikanti osamostatnili a od roku 2004 nese cimbálovka pojmenování Kubíci, neboť dva ze členů, houslisté Pavel a Petr Kubíkovi, jsou pokračovateli hudební tradice rodu, neboť jsou vnuky známého velického primáše Jožky Kubíka, zvaného Filíka (1932–1986). Dalšími muzikanty jsou houslista a violista Josef Slovák (synovec Martina Slováka hrající s muzikou Martina Hrbáče a s Musicou Folklorikou, violista Jakub Šácha, klarinetista Jakub Motyčka, kontrabasista a v současnosti posluchač olomoucké konzervatoře Adam Pšurný a cimbalista Ondřej Slovák. Kubíci se snaží stylovou interpretací horňáckých písní pokračovat a navázat na své předchůdce. Pro hru muziky je charakteristická zejména ornamentika melodických nástrojů (housle, klarinet)a rytmická a harmonická stránka doprovodné složky (viola, kontrabas, cimbál) především u tance sedlácká. Z výše uvedeného tedy vyplývá, že horňácké písně v repertoáru muziky zcela převažují, spolu s nimi pak Kubíci interpretují písně z blízkého slovenského regionu Myjavy a v menší míře cikánské písně nebo písně maďarské a rumunské provenience. Muzika spolupracuje s mužským sborem z Velké nad Veličkou, horňáckým mužským sborem Chotár, mužským sborem z Hrubé Vrbky a Lipova, ženským sborem Kuželovské zpěvulky a ženským sborem z Hroznové Lhoty a Velké nad Veličkou. V minulosti doprovázela také soubory Veličánek a Velička. Muzikanti dále spolupracují s některými osobnostmi z řad hudebního folkloru – primášem Martinem Hrbáčem, houslistou a dlouholetým uměleckým vedoucím Orchestru ľudových nástrojů Slovenského rozhlasu v Bratislavě (OĽUN) Miroslavem Dudíkem, houslisty z horňácké cimbálové muziky Martina Hrbáče Miroslavem Kolaciou a Martinem Kománkem, horňáckým zpěvákem Martinem Prachařem a dalšími.

K tradičním herním příležitostem Kubíků patří především folklorní festivaly a zvykoslovné a další společenské aktivity konané ve Velké nad Veličkou a podporované obcí – Horňácké slavnosti a Ozvěny Horňácka, dále fašanek, hody v okolních obcích (Kuželově, Malé a Hrubé Vrbce), košty nejen vín či destilátů, ale také zelí či klobásek. Účinkovali také na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici nebo Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Kubíci „přinášejí“ horňácké písně také do dalších míst republiky. Vystupovali např. na vánočním koncertě na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze, na dozvucích Horňáckých slavností v Praze na Kampě, na vánočních trzích v Olomouci a dalších městech České republiky, spolupracovali s Muzeem romské kultury v Brně. Účinkovali též v zahraničí při nejrůznějších příležitostech, např. pro České kulturní centrum při Ministerstvu zahraničí ve Stockholmu, v české vesnici Svatá Helena v rumunském Banátu, na strojírenském veletrhu v Budapešti nebo pro místní vinařství v rakouském Poysdorfu. Neodmítají ani spolupráci s mediálně známými tvářemi, např. se Zdeňkem Pohlreichem v jeho pořadu Gourmania 2012 na zámku v Letovicích či účinkování ve 426. dílu seriálu Ordinace v růžové zahradě. V roce 2012 muzika vydala své první CD s názvem Krev není voda, na kterém se jako host vedle pěveckých sólistů podílel i mužský pěvecký sbor Chotár.

Muzika Kubíci se snaží prezentovat hudební folklor Horňácka v jeho nestylizované, přirozené podobě a usiluje o napodobení hry starých hudců. Představuje tak nejmladší pokračovatele v rodové muzikantské tradici. Text Petr Číhal.

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×