Blues Amplified

Blues Amplified je kapela pokračující v tradici původního hardrocku a blues. Jedná se o trio basa/zpěv, kytara a bicí, což sebou přináší přímočarost, průraznost a bluesovou naléhavost, ale zároveň náročnost na instrumentální schopnosti hudebníků, v tomto případě hráčů s letitými zkušenostmi. Repertoár tvoří z větší části vlastní tvorba, která by těžko zapírala souvislost s kapelami jako Allman Brothers Band, Free, Humble Pie, Cactus a dalšími. Členové kapely vnímají jako nesmírně důležitou hudební průpravu získanou během mnoha let zkoumání americké a anglické hudby konce 60tých a začátku 70tých let, jak se s jemnou nadsázkou vyjádřil Honza Holeček "My jsme slyšeli snad úplně všechny desky z této doby". Nejde však o kopírování, jde o tvorbu, založenou na stejných principech kompozice a aranžmá, jaké používaly slavné kapely z této doby.
Jan Holeček (Energit, Luboš Andršt Blues band,Afterglow, Freeway Jam, RBB) je skladatel,klávesista,baskytarista, ale hlavně  zpěvák s opravdovým bluesovým cítěním. Ray Charles naučil zpívat většinu kvalitních zpěváků tohoto stylu, Honzu nevyjímaje, ale je u něj slyšet silný vliv dalších velikánů jako Gregg Allman ,Steve Marriott, Paul Rogers, Roger Chapman. V Blues Amplified střídá Honza rovnoměrně jak klávesy tak i basu. Na koncertech B.A.samozřejmě hraje převážně na basu a zpívá.
Jindřich Musil (Freeway Jam, Afterglow, Led Zeppelin Revival, Eric Clapton revival) skvělý kytarista a skladatel.Vždy komponoval, ale nenacházel pro své skladby uplatnění. Hraní v revivalových kapelách kytarových velikánů pro něj byla velká výzva a zároveň ohromná zábava, nicméně striktně se vyhýbal cirkusovým prvkům ve smyslu kopírování originálních hráčů co se týče oblečení, gest a vybavení. Avšak u hry na kytaru bez skrupulí vždy kopíroval úplně vše co se mu líbilo, ve smyslu hesla "Poslouchat všechny, krást těm nejlepším". Toto heslo ukradl Peteru Framptonovi. Nicméně teprve opětná spolupráce s Honzou Holečkem mu umožnila plně rozvinout své skladatelské a textařské schopnosti a dala i další impuls jeho instrumentálnímu vývoji.
Dan Hubáček (doprovázel kanadského bluesmana  Marty Halla, Janu Koubkovou, Led Zeppelin Southern Revival...) je velmi talentovaný bubeník, kterého nejvíce inspiruje hra Johna Bonhama. Citlivost a smysl pro napětí jsou dalšími atributy jeho rytmicky velmi rozmanité hry, podobně jako pohotové reakce v improvizačních částech.


Koncerty Blues Amplified ocení každý, koho zajímají kořeny bluesové a rockové hudby, kapela hraje poctivě, s nasazením a s přesvědčením. Přesvědčením o faktu, že blues není archaická a přežitá záležitost, nicméně aktuální a potřebná hudba a že má velký smysl jít cestou názvaznosti na vyjímečnou tvorbu a provedení, tak jak to předvedla řada světových kapel na přelomu 60tých a 70tých let minulého století.

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×