Ruce naší Dory

Kapela vznikla v dubnu 2002 spojením většiny členů formace „Periferie 42“ s bývalým kytaristou pražské skupiny „Qwerty“. Soubor textařsky čerpá z tvorby básníka SdCh, který je zároveň frontmenem skupiny.
V prosinci 2004 bylo pokřtěno prvotní CD „Poemuzie“ vydané vlastním nákladem. CD obsahuje 14 skladeb z ranného období tvorby. O dva roky později vychází druhé CD Chemnitz. Obě desky jsou k dostání pouze po předchozí domluvě na koncertech kapely.
V závěru roku 2007 kapela přerušila činnost. Po pěti letech, tedy na podzim roku 2012, se v pozměněném složení skupina schází znovu. Z původních členů zůstává pouze zpěvák a kytarista Míla Vojtíšek (SdCh), kterého doplňují Karel Kučera a Marek Fišer (Typ Skršín). V tomto složení kapela na jaře roku 2013 nahrává desku Filantropní stroj pro vydavatele Polí5.

S.d.Ch. (vlastním jménem Miloslav Vojtíšek, narozen 1970 v Praze), přestože je znám především progresívnější části umělecké scény a jejímu čtenářskému okruhu, patří dnes mezi nejvýraznější autory prozaických a dramatických textů. Je držitelem dvou Cen Alfreda Radoka za původní dramatický text, kmenovým autorem nakladatelství Divus, v současné době spolupracuje s kulturním periodikem A2, komentářovým deníkem A2larm, nakladatelstvím Rubato, Českým rozhlasem a časopisem Svět a divadlo. Jeho román Studená vlna (Divus, 2012) je považován za přelomový text a kultovní protihlas mainstreamové literární produkce. Trojnovela Sekundární trilogie (Rubato, 2015) byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého.

Od počátku devadesátých let je členem kapel Neslyšeli Zarathustru Orchestra (pouze počátek 90. let), Periferie 42 (konec 90. let) a Ruce naší Dory (od r. 2003 s proměnami a přestávkami fungují dodnes).

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×