Fayt - Honza Novotný - Houser.cz


obal alba

Čankišou

Faÿt
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč

Přední kapela české world music scény, brněnští Čankišou, vydala v září novou, v pořadí pátou dlouhohrající desku s názvem Fayt. Křest proběhne nadvakrát v Praze a v domovském městě Čankišou, v Brně na Flédě.
Přitvrdilo se. A je to jen dobře.

Nové album Fayt (v jazyce Čanki znamená číslovku pět) obsahuje celkem jedenáct skladeb, ve kterých Čankišou zabrousili například do balkánské folklórní hudby, mezi skladbami ale uslyšíte i prvky typické pro brazilskou sambu. Asi nejvýraznější změnou oproti předchozím deskám je značné přitvrzení. Ryčná rocková kytara si podala ruku s world music a byl to krok správným směrem. Zvuk nové desky dostal ostřejší nádech a rockové riffy ve spojení s etno hudbnou na mě působí o poznání lépe, než jen samotná jemnější world music.


Nová deska je živá a hraje všemi barvami

Čankišou novou deskou rozhodně nezklamali. Zůstali věrni své pověsti přední české world music kapely. Fayt je kvalitní, hudebně vyzrálé album, které fanoušky tohoto žánru pohltí už na první poslech, ale zaujme i ostatní posluchače. Ze všech jedenácti písniček vyzařuje pohoda a barvitost folklórní hudby různých národů. Posluchači stačí zavřít oči, vnímat hudbu a nechat se fantazií unášet třeba na divoký Balkán, či do brazilského Ria. Takovou mocí disponuje  hudba nové desky Fayt.


Tři hosté


Kromě stabilních členů kapely na desce Fayt hostují Marika Antonová, Mariana Koutská a Vladimíra Mazourová. Všechny tři zpívají v deváté písničce nazvané Saz Ty Sera. Zajímavé na této písničce je její původ. Čankišou se inspirovali Z. Kluky Džungle (Barnodaj – Mauglí, 1978).

Honza Novotný - Houser.cz

http://www.houser.cz/hudba/cd/9453-cankisou-jdou-na-svetlo-s-novou-deskou.htm


Zpátky na stránku s albem
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×