Godula - Ivan Van Belleghem - keysandchords.com (NL)


obal alba

Tomáš Kočko & Orchestr

Godula
Dostupné varianty
CD 179 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč

Ik ben reeds verscheidene keren met vakantie naar Kroatië, meer bepaald de streek van Opatija en Istrië, geweest en het viel mij telkens weer op dat de Kroaten nogal fier waren op hun muziek. Telkens als er een cd met Kroatische muziek in de speler werd geschoven betekende dit, zeker na het nuttigen van een paar flessen rode wijn, het sein om mee te zingen en om onze gastheren de kreet ‘This is our music’ door de huiskamer te laten schallen.
Ik vertel dit omdat de muziek op de cd ‘Godula’ van Tomas Kocko vrij veel gelijkenis vertoont met hetgeen ik op die vrolijke Kroatische nachten ten gehore kreeg.
Dit kan geen wonder heten want de muziek op ‘Godula’ is afkomstig uit Moravië (in het oosten van Tsjechië) en Slavonië (in het noordoosten van Kroatië), vandaar dus…
Tomas Kocko en zijn orkest behoren tot de top van de Centraal Europese folk. Hun vorige cd ‘Poplar’ stond gedurende twee maanden in de Top-20 van de ‘European World Music Charts’. Zij bespelen meestal akoestische instrumenten en deinzen er niet voor terug enkele scheuten jazz en rock aan hun stamppot folk toe te voegen, zo ondermeer op ‘Bes’.
De plaat wordt op gang gefloten met het atypische en ultrakorte ‘Za Welesa’, maar met ‘Zahrada part I’ valt alles automatisch terug in de aloude Balkan plooi. Op ‘Zahrada Part II zoekt Tomas Kocko nogal uitdrukkelijk de rock richting op en laten daarbij de elektrische gitaren hun ding doen.
Er zitten enkele leuke nummers tussen zoals het door een didley bow aangevuurde ‘Ondrasova Pisen’. ‘Ovenzok’ wordt van mooie meisjesstemmen voorzien en drummer Petr Hladik duwt deze track een beetje in de richting van de rock. Ook op ‘Godovnica’ vormen de stem van Tomas Kocko met de heerlijke vrouwenstemmen op de achtergrond een geslaagd geheel. Dit is naar mijn mening het mooiste nummer op ‘Godula’. Afsluiter ‘Zlatohlav Part II’ klinkt dan weer een beetje Oosters.
Helenka Machackova en Libuska Cerna blinken uit op viool en Tomas Kocko speelt eveneens gitaar en mandoline. Uit wat ik via het inlegboekje kan uitmaken werd de plaat gedeeltelijk in Brno en Ostrava opgenomen.
De liedjesteksten staan netjes afgedrukt op het inleg boekje, maar daar zijn we natuurlijk vet mee. Mijn vocabulaire gaat, voor wat betreft de landen uit de Balkan, niet verder dan ‘Pivo’. Tomas Kocko & Orchestra zou mijn inziens uitstekend passen op Sfinks Boechout of op het folkfestival in Dranouter.

Tomas Kocko is your perfect alternative for a Balcan holiday. And if the music doesn’t fit, then there is always the sun and the beautiful scenery.

 Ivan Van Belleghem 

http://www.keysandchords.com/6/post/2011/08/tomas-kocko-orchestr-godula.html


Zpátky na stránku s albem
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×