Listolet - Petr Gratias Deník Rovnost

fotka

V edičním plánu brněnského vydavatelství Indies Scope Records jsou nejroztodivnější hudební projekty, s nimiž se lze v rádiu či v televizi setkat jen stěží. Hudební názory stojící mimo hlavní proud tak nezávislá hudební scéna stahuje do klubů a na alternativně orientované letní festivaly. Do podobné kategorie patří i brněnský Listolet, který právě vydal své první album nesoucí jméno kapely.

Listolet na něm zvěčňuje snahu zachytit se v paměti svých spřátelených duší a uniknout tak zapomnění. A protože v Brně už dlouho existuje alternativní skupina Hladolet, nijak nepřekvapí ani název Listolet neboli označení pro tajný měsíc mezi říjnem a listopadem tedy dobou, která je právě za námi. Aby toho nebylo málo, občas se ještě kapela Listolet proměňuje v nevyzpytatelnou reinkarnaci Diskolet.

Deset písní na albu je obtížně zařaditelným hudebním žánrem a tak je asi nejpříznačnější termín alternativní rock, i když hudební zařazení má mnohdy blíž k folku a world music, což do značné míry potvrzuje i nástrojové obsazení.

Úvodní skladba Krajina působí spíš jako záznam ze zkušebny. Melancholickou akustickou kytaru doprovázejí různé percussion, což mohou být i láhve od piva a jsou zde i sbory. Více než hudební ztvárnění, v němž není nic osobitého nebo jinde neslyšeného, mě zaujal poetický text.

Píseň Starý dům už má razantnější rockovější základ elektrických kytar, kde nechybějí saxofon, mandolína a akordeon. Jako by skupina stavěla na principech R. E. M. nebo valašskomeziříčských Mňága a Žďorp. Spící listí vyvolává dojem nezařaditelného šansonu s epickým textem. Pochválit je třeba vzletně znějící klarinet a jemná kouzlení elektrického piana a v mezihře i vybrnkávané tóny akustické kytary.

Úvodní gong obřadně uvádí píseň hospodsky znějící alternativa V restauraci u Sama. Má vtipně analogický text na světově proslulého teroristu a do téhle společnosti se připlete i současný americký prezident. Periférní atmosféra zapomenutých krčem se pohybuje v odlesku divadelní komorní scény. Jen doufám, že tuto skladbu posluchači přijmou jako žertovnou frašku a že nepopudí militantní islamisty, další text tomu totiž nepřímo nahrává.

Skladba Leť holka leť v úvodu trochu připomíná pochod sedmi trpaslíků (!). Rytmický podíl je v dalších fázích zdůrazněný a hladivě působí i tóny příčné flétny. Osobně mě více zaujala mezihrová podzimní melancholie než základní melodická linka a tónové ornamenty akustické kytary. Píseň Zpomalený déšť má v sobě jakési přírodní šamanství a působí jako dotyk dávné psychedelie a místy jako nálady na desce King Crimson Islands. Písničková forma zní zvláštně a neotřele a posluchač zalituje, že se Listolet nevydal na celém albu podobným směrem. Dokonce zde identifikuje v interpretaci dotek elektroniky. Je to zvláštní skladba, která dokáže rozvibrovat duši.

Skupina Listolet album nahrála v sestavě Tomáš Háček (klávesy, kytara, akordeon, kouzelná skříňka, makovice, listí, zpěv), Jakub Navrátil (kytara, mandolína, saxofon, percussion, zpěv), Michal Procházka (baskytara), Kristýna Urbánková (klarinet), František Eliáš (elektrická kytara), Irena Homo Janigová (příčná flétna) a vedle dalších hostů je zde dokonce i arciopat Anastáz Opasek.

Design obalu působí „ekologicky", což ostatně potvrzuje i barevný tón a ilustrace listí a naivních výtvarných motivů. Jak Listolet uvádí, album hudebníci nahráli už v listoletu 2008 na chatě Čubrmajka hluboko v lesích a „vymazlili" jej až v červnu 2012 ve studiu Sambal Oelek.

Album Listolet lze doporučit především alternativně orientovaným posluchačům, kteří zde rozpoznají nadsázku, trochu humoru, ale i dotek podzimní melancholie v místy zajímavých poetických kulisách.

PETR GRATIAS
Autor je hudební publicista.

 

http://brnensky.denik.cz/kultura_region/listolet-tajny-mesic-mezi-rijnem-a-listopadem-20121112.html




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×