Křižovatka - Karel Souček - Golias.cz

fotka

Zpěvačka, skladatelka, kytaristka a mandolinistka Lucie Redlová je vnímána především jako písničkářka. Po poslechu jejího nového alba Křižovatka je však třeba změnit škatulky, z Lucie se vyklubala pravověrná rockerka. Právě tomuto stylu zasvětila svoji novinku, navíc ji dozdobila prvky blues, jazzu, folku či popu.
Zpěvačka se obklopila rockovými muzikanty, konkrétně „mňágovským" kytaristou Martinem Knorem, baskytaristou Ivanem Trpíkem a bubeníkem Milanem Kratochvílem. Přizvala i několik hostů a pod dohledem producenta Tima Eriksena a zvukového mága Ondřeje Ježka natočila barevné, ale zároveň nesmírně sevřené album.
To otevírají a náladu určují Sběračky čaje, vnitřně propracovaná, dynamická a rytmicky nápaditá skladba. Ve středním tempu se ubírá melodicky lahodná Indiánská, mandolínou odpíchnutý poprockový song Letní zdobí temperament všech zúčastněných.
Náležitým drivem i chytlavou melodií disponuje Dokonalá, s níž kontrastuje křehká, lyrická a zvonivá folková skladba Je noc. Kamarádi představují nápaditě vystavěnou rockovou písničku, která je nejen milá, ale také vtipná. Dialog Lucinky s babičkou je opravdu roztomilý. „Máš už známost Lucinko? A kdy budeš mít miminko?"
Další barvu Křižovatky odkrývá do folkloru zabalená píseň Keby ja vedela, v Jsi nejlepší kapela opět přitvrdí a svůj melodický rock navíc učebnicově vygraduje. K folku se vrací jemná, až mystická a na silné atmosféře vystavěná skladba Nalívej. Jazzový nádech a bluesová atmosféra provoněly Nemluvnou a skvělou tečku představuje temperamentní a propracovaná skladba Na Lhotách.
Lucie Redlová je nejen nápaditou skladatelkou (kromě Eriksenova Nalívej je autorkou všech skladeb), ale také výbornou zpěvačkou. Umí se do hudby opřít i jemně hladit, zvládá vážné polohy i jemnou ironii a sarkasmus. A hlavně za všech okolností zůstává její projev uvolněný a přirozený. Přesně to samé platí o dalších muzikantech, nechtějí na sebe upozorňovat, jen slouží vyznění jednotlivých písní.
O většinu textů se podělily Lada Šimíčková a Radka Bzonková. Jejich poetika je ale dost podobná, obě tvoří obrazotvorné, na fantazii a pocitech založené, dosti osobní texty. Přinášejí pohledy do duší žen různých generací. Naznačují, co chtějí či nechtějí, co očekávají od života, po čem touží, jak se mění jejich priority. Zaměřují se na potřebu lásky, přátelství, svobody a obecně zachycují mezilidské vztahy.
Křižovatka představuje velice příjemné album, které je radost poslouchat. V porovnání s debutem První, poslední hudba Lucie Redlové dozrála a vyspěla. Na křižovatce se vydala tím správným směrem.

Hodnocení autora     4/5    na křižovatce tím správným směrem

Karel Souček

http://www.golias.cz/index.php?modul=audio&sub=recenze&page=cd&id=1089&mark=5

 




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×