Antologie moravské lidové hudby - Mattie Poels - radio6.nl (NL)

fotka

Anthologie van traditionals uit Moravië

Moravië is een streek in het oosten van Tsjechië. Een klein stukje Europa waar bijzondere muziek vandaan komt die zeer herkenbaar is; waar jaarlijks honderden festivals worden gehouden, bands spelen tijdens bruiloften en waar niet ‘bier’ maar ‘wijn’ (slivovice) de nationale drank is; dankzij de talloze wijnranken die groeien op de velden.

Onlangs verscheen de bijzonder collectie: ‘Antologie Moravska lidové hudby’: een vier-dubbel-cd (ook los te koop) met folkmuziek uit het Zuid-Oosten van Moravië.

De muziek uit Moravië heeft een aantal duidelijke kenmerken: de pompende (3-snarige) contrabas, gespeeld met strijkstok zorgt voor een stuwende basis. Het cimbaal (citer/foto) kwam vanuit Hongarije in de jaren ’30, in de Moravische muziek terecht en bracht een uiterst eigen twinkelend geluid mee. De ensembles worden verder aangevuld met violen waarbij de primas de belangrijkste is (naast de kontra – de 2de viool). Samen met de klarinet zorgen zij voor de versieringen en (om)spelen ze de melodie.

De Moravische muziek heeft een ‘springerig’ karakter dat komt door de gepuncteerde ritmen waarmee de melodie en begeleidingen doorspekt zijn, onmisbaar voor de ontelbare dansen, waaronder de polka, de verbunk; dans van een jongen die in het leger moet of de langzame friska.

Veel liedjes hebben een melancholisch karakter en beginnen met een gedragen intro waar de zanger(es) zingt in een vrij ritme (rubato). Hierdoor krijgt zij/hij alle vrijheid in het vertolken van de tekst en wordt glooiend ondersteund door het cimbaal, contra-bas of het hele orkest. De daaropvolgende dans krijgt op deze wijze meer zeggingskracht en wordt soms aangevuld met een groep zangers; al dan niet meerstemmig.

‘Antologie Moravska lidové hudby’ is een bijzonder document met een prachtig overzicht van diverse Moravische groepen van de laatste dertig jaar die hebben bijgedragen tot het behoud van Moravische muziek. Bovendien zit bij elke cd een boekje met uitgebreide informatie over de artiesten, een beetje onoverzichtelijk dat wel, maar toch zeer verzorgd.

Groepen als Hradist’an (opgericht in 1950 van violist Jiri Pavlica) die in 2005 het prachtige ‘O slunovratu’ (de Zonnewendig) opnam. Het gezelschap Radosov van het paar Smutny, die onderzoek deed naar de lokale muziek uit Veseli.

  Mattie Poels

http://world.radio6.nl/2012/06/01/anthologie-van-traditionals-uit-moravie/
Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×