Fuerte - Jiří Karban - kultura21.cz

fotka

Silné písně a vášeň křehkých žen

Tuzemská formace BraAgas na svém čtvrtém albu Fuerte dokazuje, že s lidovými písněmi různého původu umí pracovat znamenitým způsobem.  Chvílemi to vypadá, že oblíbená kapela pohybující se v prostorné žánrové škatulce „world music“ má cizokrajné melodie a rytmy přirozeně v krvi.

 
BraAgas existují od roku 2007.  Jejich debut No.1 byl směsicí  „světové“ hudby  a středověkých písní. Následující (a podle stopáže umenšené) No.2 vydané v roce 2008 mělo taktéž středověkou náplň. Tvůrčím vrcholem se stalo album Tapas (2009) oceněné hudebními akademiky („Anděl“ v kategorii „world music“).  Kapela má na kontě nejen spoustu vystoupení před domácím publikem, notně si užívá také přízně diváků v zahraničí. V nedávné minulosti koncertovala například ve Francii, Španělsku, Německu, Rakousku, Maďarsku a dalších zemích.
 
Původně ryze ženské těleso se v poslední době rozhodlo  spolupracovat i s muzikanty rodu mužského, což je patrné zejména na aktuálním albu Fuerte. Nahrála ho sestava: Kateřina Göttlichová (zpěv, cistra, kytara), Michala Hrbková (zpěv, housle), Kateřina Eva Lanči (zpěv, perkuse), Daniela Kalvodová (zpěv, viola, flétna), Karla Braunová (zpěv, flétna, klarinet), Jan Hrbek (poloakustická basa) a Jaroslav Krasničan (akordeon).

 
Fuerte obsahuje dvanáct písní a nutno podotknout, že kapela si při hledání inspiračních zdrojů vymezila poměrně široké území. Tentokrát je zjevné, že cíleně zabloudila především do jižních hudebních vod, kde není nouze o zpěvné melodie. Například cikánsko-rumunská píseň Čaje Šukarije, která zde má i remixovou podobu, by mohla být označena za největší hit alba. Podobnou ambici může mít i židovská Lewone.  Avšak tady nejde o hity a lacinou chytlavost, podstatné je, že album jako celek vytváří uhrančivou atmosféru.  

Pokud se poctivě zaposloucháte do skladeb, jejichž původ je mirandský, bulharský, sefardský, židovský, makedonský, galicijský či srbský,  může to ve vaší mysli vyvolat zajímavé fantazie. Samozřejmě – každý to má jinak. Za sebe mohu potvrdit, že mi naskočila noc, oheň, naléhavé zpěvy, vášeň a tajemství. Věrné harmonické postupy, nástrojová pestrost a suverenita, s jakou se proplétají jednotlivé vokály křehkých žen, jsou tou nejpodstatnější výbavou souboru BraAgas.  O jeho perspektivách nemůže být pochyb.

Opravdu neznám lepší muziku pro romantické dny a noci. Pokud nevěříte, přesvědčte se!

 

90%

Jiří Karban

http://www.kultura21.cz/hudba/4146-braagas-fuerte




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×