Nese vám tú novinu - Peter Gratias - Deník Rovnost

fotkaKdyž hudba duši pohladí a vánočně mysl naladí…

Zase je před námi ten krásný rituál svátků vánočních, který každý prožíváme po svém a vnímáme tohle období duchovně i společensky jako jistý druh posvátné proměny našeho celoročního až příliš hektického života….

K Vánocům neodmyslitelně patří ozdobený stromeček, betlém, dárky, tradiční kapr a také sníh a mráz… ale neměli bychom zapomínat i na duševní potravu – hudbu, která k nám přichází v podobě lidových koled nebo chrámové vánoční hudby.

Vydavatelství Indies Scope Records připravilo na hudební trh album Neseme Vám tú novinu (MAM 498-2 © 2011). Zajímavý hudební projekt nahrála cimbálová muzika Stanislava Gabriela a jeho vydání bylo dramaturgicky rozděleno do dvou částí.

Ta první – Příběh o zrození přináší zajímavé spojení moravského folklóru s příběhem o zrození Ježíše Krista. Významným hostem na albu je charismatický herec Jan Přeučil, který zde recituje slova evangelia podle Lukáše. Jeho pověstná herecká dikce významným způsobem prociťuje biblický text a umocňuje nejstarší příběh o zrození Spasitele a přibližuje dávnou historii zrodu Ježíše v betlémském chlévě nejen věřícím, ale i nevěřícím posluchačům…

Hudební doprovod houslí, klarinetu, zobcové flétny, cimbálu, viol, violoncella a kontrabasu je volen velmi citlivě a uměřeně a zjevně si uvědomujeme muzikantskou pokoru před posvátným tématem. Subtilní harmonické cítění a melodické linky jsou vyprecizovány do velmi sugestivního hudebního útvaru. Moravská lidová zpěvnost si zde podává ruku s historizujícím tématem.
Druhá část  ̶  nazvaná Na koledě nám přináší řadu vánočních koled, v osobité moravské interpretaci, která se výrazně odlišuje od tradičního českého zpracování nejen hudebním cítěním, ale i podáním…

    Pochválit je třeba i pěveckou část – zejména sólistky Kristýnu Daňhelovou, Terezu Habartovou, ale i Stanislava Gabriela staršího i mladšího, Michala Bučka, Tomáše Gabriela a Jana Holubíka.

    Hudební úpravy Pavla Šafaříka a Stanislava Gabriela ml. se bezesporu podařilo realizovat v přesvědčivých polohách, aniž  bychom měli co dělat s nějakým ortodoxním pohledem na danou tematiku.

Vedle hudebního ztvárnění, pěveckých výkonů a citlivých aranžmá je třeba pochválit i výtvarný design CD digipacku Jakuba Koláře, stejně tak i fotografie Jiřího Rohela st. Tlumený modrý tón nám nabízí zasněženou melancholickou zimní krajinu s atributy osamělého stromu s osamělým hudebníkem a ve mně vyvolává asociace na filmové vidění a výtvarné cítění básníka českého filmu Františka Vláčila….

Label Indies Scope Records už vícekrát potvrdil citlivou schopnost uvádět zajímavé projekty na hudební trh ve své vydavatelské politice a titul Neseme Vám tú novinu je toho názorným příkladem, jak se vymezit vůči tradiční vánoční tématice hudbou, zpěvem a recitačním přednesem mluveného slova……

PETR GRATIAS

Deník Rovnost - 23.12.2011




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×