Bongo BomBarďák - Honza Průša - Musicserver.cz

fotka

S Gormity, Babuchou a horečkou poletíme balónem


Po úspěšné "Bongo BonBoniéře" je tady další díl kompilace písniček pro děti. Se stejnou poetikou, obrázky Rudolfa Brančovského a nadhledem, navíc doplněná i o interaktivní hudební soutěž pro mladé zpěváky, textaře a kameramany. "Bongo BomBarďák" dětem představuje třeba Květy, Obří broskev nebo Žambochy.


Animovanou kapelu 3B mají děti rády. Rozumí jí a umí se s ní ztotožnit (ověřeno na vlastních dětech). 3B zas rozumí dětem, a tak vědí, kdo jsou ti správní kamarádi z řad muzikantů. Ty osloví a muzikanti dodají písničky. Na druhou desku této barevné kompilace se jich dostalo osmnáct.
"Bongo BomBarďák" je deska pro děti a těm se na albu podřizuje všechno. A tak tu jsou převážně písničky, co rodiče sice neruší, ale sami by si je asi nepustili. Na druhou stranu, dětský posluchač tyto skladby miluje. Příkladem může být "Ty vogo!" v podání Nuck Chorris Gangu, který přesně ví, co mladé nastávající hiphopery zajímá. Takže nezpívá o sexu nebo drogách, ale o - pro děti nezkažené Michalem Davidem - podobně důležitých věcech, jako jsou třeba Gormiti z poslední řady. Muzikanti zpívají přirozeně, dětským jazykem o věcech, které jsou normální součástí dětského života, a na nic si nehrají. Tím okamžitě získávají důvěru a stávají se jedněmi z nich.

Stejně dobře funguje i ulítlá "Prázdninová" písnička od Žambochů. Na první poslech je sice o něco komplikovanější, po opakovaných přehrávkách se ale stane jednou z nejoblíbenějších věcí díky uličnickému používání kontrastů. Žamboši křičí a řvou slova písničky "My tady neřveme, jsme tady potichu, tady je klid! a touto zábavnou provokací se stávají pro děcka zajímavými. Je to podobně, jako když malí nezbedové zkoušejí, kam až můžou zajít, a učí se nacházet hranice.

Občas se ale podaří napsat i nadgenerační song, a to je pak teprve BomBa. Tady to dokázali Květy a Obří broskev. Kapela Martina Kyšperského se nechala inspirovat divokým západem a v písni "Zlatá horečka" potrampsku pěje o dramatických chlapských zdravotních problémech ("Kašel a rýmička, zachraňte Jiříčka / umírá, houpe se s ním svět / teplotku má / 37,5 !"). Canny s Obří broskví se oproti tomu naladili na zcela jinou náladu a v písničce "Balónem" hodně působí na představivost. Vysnili si romantickou cestu balónem nad jejich rodnými severními Čechami.
"Bongo BomBarďák" ale není jen album plné písniček. Celý projekt přesahuje do aktivit, které se dějí na webu bongobombardak.cz. Jednou z nich je soutěž o nejlepší dětské video s vlastní napsanou a nazpívanou slokou k Montyho písničce "Šnek". Další sympatickou snahou je přibližování slovenštiny dnešním malým dětem nejen písničkou "Mestečko kroch kroch".
3B je vedle Kašpárka v rohlíku jeden z nejlepších hudebních projektů pro děti. Na jednom místě seznámí posluchače se skoro dvěma desítkami interpretů, díky propojení písniček hláškami animované kapely ale nepůsobí deska, i přes žánrovou rozmanitost, neuspořádaně. Pokud chcete doma s dětmi poslouchat pořádnou muziku, není o čem přemýšlet.

8/10

Honza Průša

http://musicserver.cz/clanek/37120/3B-Bongo-BomBardak/




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×