Kalná - Ondřej Bezr - iDnes.cz

fotka

    Severomoravští Ladě jsou typickým příkladem kapely takzvaně kultovní. Mají svůj okruh věrných fanoušků, jsou z nich nadšeni kolegové muzikanti, oni sami se ale nikam nehrnou a zdá se, že nejlépe jim je tam, kde je nikdo neotravuje. Přitom hudba, kterou nabízejí na novém albu Kalná (vyd. Indies Scope) nemá alespoň na české scéně srovnání.

    V čele Ladě stojí skvělý zpěvák a textař Michael Kubesa a skladatel a kytarista Petr Uvira - většina skladeb vznikla v tomto dokonale vyladěném tandemu. Jejich písně byly před časem označeny jako "setkání Toma Waitse s Billem Frisellem" – a i když aktuální album, na kterém se podílelo i několik hostí, výraz kapely oproti starším koncertům mírně posunulo, přirovnání platí stále.

    Od Frisella si Uvira jako kytarista vzal (pokud jej tedy vůbec poslouchá a není všechno náhoda...) výrazovou eklektičnost, důsledně vypracovaný tón i dynamiku a jakési specifické "rozprostření" zvuku kytary po celém aranžmá písně. Waitsovský vliv na Kubesu je patrný nejen v některých pěveckých rejstřících, ale i v textové poetice. Ne snad, že by byla přímo waitsovská, ale je v ní stejně jiskřivý střet intelektuálního surreálna s jakýmsi plebejským tónem.

    Do písní skupiny Ladě (v názvu se nejedná o přechodník slovesa "ladit", nýbrž třetí pád ženského jména Lada) se odráží kraj, ve kterém vznikly - trochu v tom připomínají třeba sólová alba písničkáře Petra Linharta. V tomto případě jde také okrajově o Sudety, ale ve značné míře především konkrétně o Ostravsko - i s jeho chacharským nářečím.
    Ladě mají dokonale propracovanou stavbu písní, jejich hudba je přímo esenciální emoce. Pohybuje se v nebývale širokém výrazovém spektru od takřka ambientního chvění až po metalické bouření. Atmosféra skladeb má přitom možná nejblíže k blues, přestože s jeho klasickou podobou nemá formálně ani zvukově nic společného (není ale divu, že Ladě slaví velké úspěchy i na osvícenějších bluesových akcích).
  
    Je to možná nespravedlivé, že se o tak dobrých kapelách, jako Ladě bezesporu jsou, vlastně téměř neví. Přitom jsou obvykle už z jejich prvního poslechu nadšeni lidé všemožných zájmů a záběrů, od folkařů přes bluesmany a jazzmany až po rockery. Na druhou stranu - než aby svou výrazovou hutnost Ladě rozmělnili nějakými snahami o vloudění se do širší pozornosti, to je snad lepší zachovat stávající stav.

Hodnocení iDNES.cz: 90 %


Ondřej Bezr

Zdroj: http://kultura.idnes.cz/recenze-nejlepsi-z-nejmene-znamych-kapel-vydala-skvele-album-p5d-/hudba.aspx?c=A111010_160404_hudba_ob




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×