Jananas - Karel Souček - Golias.cz

fotka

Album skupiny Jananas avizovali vydavatelé z Indies Scope jako přelomové. Bral jsem to jako slovní hříčku, neboť deska vyšla přesně na přelomu loňského a letošního roku. S trochou nadsázky lze ale souhlasit i s přeneseným významem tohoto slova, neboť tak svěží, lehkou, zábavnou a radostnou nahrávku jsem ve folkové oblasti už dlouho neslyšel.
    Občas se vyskytují názory, že folk, country a podobné styly jsou hlavně pro mladé mrtvé žánry. Je fakt, že teenageři raději vyrazí na Hip Hop Kemp nebo Rock For People než na Portu, ale právě kapely typu Jananas je mohou dovést k tomu, aby tyto žánry vzali na milost a třeba si je i poslechli.
     Na prvním místě tříčlenná formace zaujme svými texty. Znáte ten pocit, kdy se při poslechu přiblble usmíváte? Nebo se těšíte a jste zvědaví, jak text té které písničky dopadne? V tomto případě jsem to zažil hned několikrát.
   Texty z autorské dílny Jany Infeldové a Jana Vávry jsou sice rozsáhlé, ale zároveň velice hravé a nápadité. Nabízejí příběhy, situace, obrazy, postřehy, ironické ostny a většinou opravdu vtipný humor, navíc mnohdy dokonale vypointovaný. Autoři disponují obrovským citem pro jazyk, významy slov, dvojsmysly, překvapivé rýmy, nečekaná spojení, originální obraty. Jejich čeština je nejen bohatá, ale také líbezná.
    Zachycují život společenské smetánky, konečně svobodného seniora, nezřízenou žravost, snahu o absolutní dokonalost. Někdy si v celé písni hrají pouze s hudebními termíny, jindy s počítačovou terminologií, částmi těla nebo běžně používanými písmeny jako symboly. „Má tričko do véčka a není žádný béčko. V práci nemá áčka, ráno pije šumivý céčko. Pojídá mořské ryby pro nedostatek déčka. Ke kávě odmítá esíčka, obsahují éčka.“
      V záplavě nápaditých rýmů by mohla zapadnout hudba, ale to by byla rozhodně škoda. Většinou se pohybuje ve folkových vodách, ale kapele není cizí ani blues či pop. A když v zájmu textu muzikanti potřebují, klidně si střihnou skáčko, hard core, hip hop nebo dub.
    Každá píseň se může opřít o silné melodické nápady, zpěvné refrény a střídmé, vzdušné aranže. Z nástrojů dominují kytary a perkuse, zpestření pak přináší foukací harmonika nebo hra na hřeben, která dominuje vydařené písni GPS. K dalším hitům patří Senior freestyle, Raut, Model, Bílý sex nebo Pražské jaro.
    Jananas je důkazem, že i folk může být moderní a aktuální. Tento žánr podobnou injekci potřeboval jako sůl.

 
Hodnocení: 4 hvězdičky – hlavně žádné stereotypy

Karel Souček

www.golias.cz




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×