Zvesela! - drabajs - www.nmnl.cz

fotka

O různých podobách smrti zvesela hrající parta vynikajících muzikantů, kterým není žádný žánr cizí.

Pražská kapela Taliesyn, která o sobě dala před třemi lety vědět svým debutem Jižní Amnésie, se vrací s novým očekávaným albem, které hned od začátku překvapí svou neskutečnou přirozeností, lehkostí a žánrovou pestrostí. Z celé nahrávky čiší jedna velká obrovská radost z hraní a tuto pozitivní energii kapela přenáší i na své posluchače již od prvních tónů, přestože texty písní nejsou zrovna moc veselé. Taliesyn bez obtíží míchá irské lidové tradicionály a keltské motivy do folkového, bluesového či dokonce jazzového kabátku. I českomoravský folklór jim není cizí. To vše tvoří jeden úchvatný celek, který nedá posluchači vydechnout a po celých 57 minut neuvěřitelně baví.

Na první poslech by se skoro dalo mluvit o inspiraci Jethro Tull, ale takhle jednoduše to v případě Taliesyn neplatí a už vůbec ne o této desce. Většina písní sice pochází z pera frontmana Jana Bičovského, ale repertoár kapela rozšiřuje i o převzaté bluesové písně a tradicionály. Texty v angličtině kapele velmi sluší, což je jedno obrovské plus a nezařadit na album písně jako Bosé tělo, či Viselec, domníval bych se, že poslouchám nějakou zahraniční partičku. Stejně tak jako texty je dobrá i hudba (o tu jde především). Zejména irský tradicionál The Cobbler je v aranži nově příchozího baskytaristy Filipa Benešovského (rockoví fanoušci jistě znají jeho projekty kolem kapely Pink Floyd) naprostá lahůdka. A takových lahůdek je na albu mnohem více. Cover Sally Free & Easy je společně se švihlým Výčepním a baladami Sentimentality a Café tím nejsvětlejším okamžikem celé desky. A vůbec – všech čtrnáct písniček stojí za to.

Zvuk je od předešlé desky daleko barevnější, všechny nástroje jsou precizně slyšet tam, kde jsou zrovna potřeba. Velmi podstatný je i výběr samotných nástrojů, které písním dodávají pokaždé jinou atmosféru. Povedený je taktéž booklet, který krom textů obsahuje také zajímavé a vtipné komentáře ke každé písni přímo od Jana Bičovského.

Co naplat, máme tu další českou kapelu, která by si zasloužila mnohem více pozornosti a uznání. Kapel jako Taliesyn zde v našich luzích a hájích moc nenajdeme, proto bychom si jich měli vážit a hlavně být věrnými posluchači. A já se tímto okamžikem po poslechu této skvělé desky věrným posluchačem stávám. Doufám, že v tom nebudu sám. Tedy nedoufám, jsem si tím totiž jistý.

Tak a teď už jen zvesela, celá kapela!

 

http://www.nmnl.cz/recenze/226-taliesyn-zvesela




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×