Počúvajte, co vám povím - Jakub Pech - mestoprodeti.cz

fotka

Musica Folklorica vydává letos v rychlém sledu už druhé album. Zatímco na letním titulu Rabudeň, rabudeň kapela doprovázela zpěváka Luboše Holého, který touto formou zachoval polozapomenuté písně z Horňácka pro další generace, novinka Počúvajte, co vám povím… přichází s kolekcí písní, která je zde právě včas, aby navodila adventní náladu.
Ovšem na CD se nenacházejí pouze vánoční koledy, je zde i několik dalších popěvků, díky nimž po desce můžete sáhnout i po skončení svátků. Ovšem jádrem této cimbálové nahrávky je atmosféra, která má moc zpříjemnit Vánoce. Z běžně známých koled zazní pouze „Štěstí, zdraví, pokoj svatý vinšujeme vám“, ostatní budou (mimo Horňácko a okolí) pro posluchače nejspíš „novinkami“. V tom je obrovský přínos alba Počúvajte, co vám povím…, stejně tak jako jeho výše zmíněného předchůdce Rabudeň, rabudeň a Musice Folklorice za pečlivé oprašování a popularizaci nenápadného kulturního bohatství patří velká pochvala.
O aranže lidovek se největší měrou zasloužil cimbálista Petr Pavlinec, ale některé písně upravil prim souboru Miroslav Kolacia a také prim spřátelené (a úzce propojené) Horňácké cimbálové muziky Martin Hrbáč. Ti zkušeně ovinuli krásné melodie, zpívané výběrem místních zpěváků (včetně Luboše Holého), do barevné stužky harmonií. Snad bych akorát vypustil nezpívaný dovětek „Vinšování“ na konci alba, ve kterém se chválí Ježíš, a nechal každého posluchače, ať si význam Vánoc pro sebe přebere sám.

 4/5

Jakub Pech

http://www.mestoprodeti.cz/cd-koncerty/recenze-cd/205-musica-folkloricapocuvajte--co-vam-povim-.html




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×