Musica Folklorica 2010 - Milan Zeibert

fotkaHned dvě alba vydalo letos u Indies Scope Records uskupení Musica Folklorica, jež tvoří mladí hudebníci různých kapel, především Horňácké cimbálové muziky Martina Hrbáče. Nejprve ve čtveřici Miroslav Kolacia (housle), Robert Kulísek (viola), Martin Slovák (kontrabas) a Petr Pavlinec (cimbál) doprovodili letošního osmdesátníka Luboše Holého na desce, pro niž si sám vybral své nejoblíbenější písně, ať už pocházejí odkudkoli. S blížícím se časem Vánoc přidala Musica Folklorica v rozšířené sestavě soubor vánočních písní z Horňácka a okolí, o něž požádala několik zpěváků a zpěvaček několika generací, v první řadě už jmenované Martina Hrbáče a Luboše Holého.
Obě alba jsou pěkně graficky vypravena, k vánočnímu patří knížečka s texty všech písní a krátké slovo cimbalisty Petr Pavlince, v "narozeninovém"“ výběru Luboše Holého nalezneme průvodní slova dvě. V prvním vzpomíná sám oslavenec, jak k němu už v dětství a mládí písnička přišla, v druhém se v superlativech o zpěvákovi i kapele vyjadřuje Jan Rokyta, respektovaný ostravský cimbalista. Až si desku poslechnete, uznáte, že to nejsou propagační řeči, které píše kamarád kamarádovi, ale holá pravda. O albu Luboše Holého (jinak veterinárního vysokoškolského profesora) se nic jiného psát nedá.
Všechno je tu jak má být, jen jedna věc mi nesedí. Na fotografii v bookletu jsou zobrazeni "Bratři Dušan a Luboš Holí v Plickově filmu Mizející svět, 1940". Záběr dvou bosých hochů v krojích a s pruty v rukou je krásný, staršímu z nich (Lubošovi) by skutečně mohlo být deset, jenže Mizející svět nenatočil Karel Plicka, nýbrž Vladimír Úlehla, a to v letech 1932 – 1933. Nechci machrovat, že tomu rozumím, právě že vůbec ne, ale pokud jsou na fotce bratři Holí, pak nepochází z Mizejícího světa. To nakonec není tak důležité, jako skutečnost, že svět, který pánové Plicka a Úlehla chtěli zachytit (toho druhého to mimochodem finančně zruinovalo), ani v roce 2010 ještě úplně nezmizel. Dokladem toho jsou obě CD souboru Musica Folklorica.
Milan Zeibert




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×