feat. - Karel Souček - hudebniknihovna.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Hudební hranice? Ty Dorota Barová nezná.
Těžko říci, zda je Dorota Barová lepší zpěvačka, violoncellistka, skladatelka nebo textařka. Každopádně se jedná o velice všestrannou hudebnici, která se se stejnou samozřejmostí pohybuje v alternativě, jazzu, rocku, funku, folku, folklóru, world music i blues. Dokazuje to její profilové kompilační album feat.
    A Dorota má z čeho vybírat, protože hraje či hostuje ve velkém množství kapel a spolupracuje s řadou interpretů různého stylového zaměření. Lenkou Dusilovou počínaje přes Jaromír Honzák Quintet, Tara Fuki, Kuzmich orchestra a Květy až k Janu Burianovi. Z každého projektu (s výjimkou svého nejznámějšího Tara Fuki) si vybrala jednu skladbu, z nichž celé album poskládala.
    Desku otevírá svěží, vzdušná, hravá píseň Sens dua Tara Fuki. Dvě violoncella, dva ženské vokály, silný zážitek. V alternativním duchu pokračuje tichá skladba Wspomnienie (Lenka Dusilová) i lyrická píseň Sucubus (Kuzmich orchestra), v níž kromě Dorotina zpěvu září akustická kytara Josefa Ostřanského. K jemnému jazzu směřují W środku serca (Baterky) a Nieraz (Vertigo Quintet). Zpěvaččino jazzové violoncello krásně podmalovává melancholickou atmosféru této písně.
    Přes křehce najazzlé písně se Dorota Barová dostane k alternativnímu folku (Kytka, Čekání), folklóru (Chvíľočku strach), rocku (Volným pádem), folku s rockovou energií (Mezi polévkou a hlavním jídlem) či jemné (Part x) i temperamentnější (Houpačka) elektronice. Album pak uzavírá s chutí odehraná i odzpívaná latina Tango.
    Stylově barevnou nahrávku propojuje právě osobnost Doroty Barové. Její virtuózní hra na violoncello, jemně lyrický a zasněný, přitom výrazově pestrý zpěv, křehké texty a dokonalé souznění s ostatními muzikanty ze všech projektů. Zpěvačka střídá polštinu (pochází z Třince a má polské kořeny), češtinu i angličtinu, její sametový alt zní ve všech jazycích přirozeně.
     Album obsahuje i pět dosud nevydaných písní. Mezi nimi vyniká Succubus, kde zpěvačka nahradila violoncello baskytarou, píseň Můžeš z úplných Dorotiných začátků a výše zmíněné Tango.
   A komu by osmnáct písní z CD nestačilo, může si na webové stránce alba volně stáhnout dalších pět bonusových skladeb. Jedná se o písně kapel Points, Čankišou, Tellemarkk, Lippany a Tisíc let od ráje. Všechny pochopitelně s účastí všem vlivům otevřené Doroty Barové.
   Album feat. reprezentativním způsobem mapuje celou kariéru zpívající violoncellistky. Názorně ukazuje, jak moc toho tato sedmatřicetiletá žena již dokázala a jaké perspektivy před sebou ještě má.
Karel Souček
http://www.hudebniknihovna.cz/dorota-barova-hudebni-hranice-nezna.html
                                                                                              




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×